BiH
0

Osnovano udruženje "Pomoć u zaštiti prava zatvorenika"

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U Sarajevu je osnovano i kod Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine upisano Udruženje "Pomoć u zaštiti prava zatvorenika" u Bosni i Hercegovini (UPZ u BiH).

Kako je u izjavi za Fenu pojasnila predsjednica Udruženja Amra Kovač, Bosnu i Hercegovinu obvezuju međunarodni ugovori o ljudskim pravima, između ostalih i oni kojima je propisana zabrana mučenja i drugih oblika zlostavljanja osoba lišenih slobode.

"Aktivnosti UPZ-a u BiH bit će usmjerene na unapređivanje i monitoring ljudskih prava zatvorenika u skladu s Evropskim zatvorskim pravilima, resocijalizaciju zatvorenika u društvo nakon izdržane zatvorske kazne, prevladavanje socijalne isključenosti i diskriminacije prilikom zapošljavanja te harmonizaciju bh. zakonodavstva i prakse sa zakonodavstvom i praksom u EU", pojasnila je Kovač.

Također, Udruženje će, dodala je, intenzivno raditi na pružanju pomoći i savjeta pritvorenicima i osuđenicima u ostvarivanju prava u skladu s Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda i Evropskih zatvorskih pravila, psihološke, pravne i ostalih vrsta pomoći pritvorenicima, osuđenicima i njihovim porodicama tokom trajanja suđenja, te tokom i nakon izdržane kazne u cilju njihove resocijalizacije u društvo te će se zalagati za smanjenje recidiva u zatvorskim i pritvorskim jedinicama.

Udruženje će pružati pomoć i u izradi i implementaciji projekata iz oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, demokratskih procesa, ljudskih prava, obrazovanja, osposobljavanja za rad i zapošljavanje te intenzivno surađivati s nadležnim organima, organizacijama, pravnim licima, udruženjima, kao i svim drugim osobama koje su voljne zaposliti osuđene, osuđivane osobe i članove njihovih porodica.

Jedna od aktivnosti je i uspostavljanje baze podataka i vođenje evidencije o osuđenim i pritvorenim licima za potrebe Udruženja kao i organiziranje i održavanje predavanja, radionica i edukacija osuđenim i pritvorenim licima i zatvorskom osoblju.

U planu je i edukacija mladih u cilju poduzimanja preventivnih mjera usmjerenih na uklanjanje uzroka kriminaliteta kao i pružanje podrške i pomoći u promociji ljudskih prava pritvorenika i osuđenika i monitirong da li se ona provode.

Udruženje će u narednom periodu pokrenuti i inicijative kod nadležnih organa i institucija vlasti u BiH da se zakonom i drugim propisima utvrde optimalni uslovi za ostvarivanje ciljeva Udruženja, a koji se, između ostalog, odnose i na pružanje materijalne i nematrijalne pomoći pritvorenicima i osuđenicima i njihovim porodicama.

Novoosnovano udruženje poduzet će aktivnosti na izdavanju priručnika, brošura, knjiga, letaka, reklamnog materijala te organiziranja seminara, okruglih stolova, debatnih grupa, konferencija, radionica i slično iz oblasti prava i zaštite zatvorenika te njihove resocijalizacije i pomoći pri zapošljavanju.

"Loši uvjeti, prenatrpanost u zatvorima širom BiH, te nepoštivanje ljudskih prava i moguće korupcijske aktivnosti uposlenika u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija u BiH direktno utiču na nepravilnu resocijalizaciju osuđenika", smatra Kovač.

BiH kao članica Vijeća Evrope ima obavezu unaprijediti rukovođenje zatvorima, tretman zatvorenika i uslove u kojima borave u zatvorima u BiH, a sve u skladu s evropskim standardima na koje se država obvezala stupanjem u članstvo Vijeća Evrope.