{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osnovana Mreža udruženja samohranih roditelja u BiH

S
2.3.2014. u 14:38
0
9
Osnovana Mreža udruženja samohranih roditelja u BiH
0
Osnovana Mreža udruženja samohranih roditelja u BiH
Foto: SRNA
Nekoliko udruženja samohranih roditelja i jednoroditeljskih porodica u BiH potpisali su danas u Banjoj Luci Memorandum o osnivanju prve Mreže udruženja samohranih roditelja i jednoroditeljskih porodica u BiH, s ciljem stvaranja pozitivnog pravnog i društvenog okruženja za ovu populaciju.
Memorandum su potpisala udruženja samohranih roditelja "Ponos" iz Banje Luke i "Velika porodica" iz Sarajeva, Udruženje jednoroditeljskih porodica "Iskra" sa Pala i Udruženje samohranih i razdvojenih roditelja "Norne" iz Tuzle.

Predsjednik Udruženja samohranih roditelja "Ponos" iz Banje Luke Dijana Miljatović istakla je da većina samohranih roditelja živi na ivici egzistencije.

"Problem je i poštivanje postojećih zakona i izbjegavanje plaćanja alimentacije, nedostatak beneficija, nemogućnost samohranih roditelja i jednoroditeljskih porodica da riješe svoje probleme", rekla je Miljatovićeva novinarima nakon potpisivanja Memoranduma.

Prema njenim riječima, ne postoje zvanični podaci koliko je samohranih roditelja i jednoroditeljskih porodica u BiH, ali se zna da se svake godine razvede 1.400 brakova, što znači da svake godine 1.000 novih porodica ima problem šta i kako dalje.

"Nezaposleno je 70 posto članova `Ponosa`, samohranih roditelja i jednoroditeljskih porodica na području Banje Luke, a svake godine se razvede 300 brakova", navela je Miljatovićeva.

Ona je istakla da, prema najnovijoj statistici, devet posto od ukupnog broja samohranih roditelja i jednoroditeljskih porodica čine očevi.

Miljatovićeva je pojasnila da Mreža nastaje iz dugogodišnjih nastojanja udruženja, jednoroditeljskih porodica, samohranih i razdvojenih roditelja, da kreiraju bolje društveno i pravno okruženje za ovu populaciju.

"Mreža će aplicirati prema donatorima i relevantnim predstavnicima vlasti kako bismo rješavali naše probleme", naglasila je Miljatovićeva.

Ona je rekla da je cilj Mreže razmjena informacija, koordinacija na nivou BiH, te stvaranje sistema pomoći članovima udruženja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: