{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Osnovan savez slovenačkih društava u BiH

F
FENA
22.1.2010. u 18:47
0
0
Osnovan savez slovenačkih društava u BiH
0
Osnovan savez slovenačkih društava u BiH
Osnivačka Skupština Saveza slovenačkih društava u Bosni i Hercegovini "Evropa zdaj" održana je večeras, a pristupnicu Savezu potpisalo je devet društava iz BiH koja okupljaju preko 4.000 članova.
Za predsjednicu Saveza izabrana je Sanja Bogdanović, koja je za Fenu kazala da je idaja potekla iz potrebe za zajedničkim djelovanjem u svim aspektima društva.

Zamjenik je Vojislav Dimitrijević, a članovi Nadzornog odbora su Ivan Perko, Alenka Uduc i Mirko Lapajne.

"Brojni su ciljevi osnivanja Saveza, a najvažniji su zastupanje interesa, afirmacija potreba u javnosti; njegovanje historije, jezika, književnosti, umjetnosti, tradicije i običaja slovenačkog naroda; očuvanje slovenačkog kulturnog identiteta u BiH; pomoć članovima Saveza prilikom nastupa prema konkursima i projektima Republike Slovenije, Evropske unije, domaćih i međunarodnih organizacija u zemlji i inostranstvu", kazala je novoizabrana predsjednica Bogdanović.

Članovi Saveza su prema važećim propisima BiH registrirana društva, čija je osnovna djelatnost poboljšanje položaja građana slovenačkog porijekla i očuvanje slovenačkog kulturnog identiteta u BiH.

Bogdanovic je istaknula da je osnivačka Skupština samo početak, ali da je još dug put pred njima, a kao prioritet je postavljenja međusobna komunikacija.

Osnivačkoj skupštini prisustvovao je ambasador Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Andrej Grasellij, Boris Jesih državni sekretar i Aleš Selan savjetnik za položaj Slovenaca u državama bivše Jugoslavije.

U BiH Slovenci se pojavljuju krajem 19. vijeka, a prvo udruženje osnovao je 1910. godine u Sarajevu. Između dva svjetska rata u Banjaluci i obližnjoj Slatini s uspjehom djeluju društva "Triglav" i "Iskra".

Poslije Drugog svjetskog rata zamire rad slovenačkih društava da bi bio obnovljen uz nastajanje novih tokom prošlog rata.

Danas je u BiH nekoliko društava koja se ubrajaju među najveća i najaktivnija na ovim prostorima, a rad im podupire Ured Vlade Slovenije za pogranične Slovence i Slovence po svijetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: