{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završen prvi krug pregovora o sporazumu o zapošljavanju između BiH i slovenije

F
16.4.2010. u 13:05
0
1
Završen prvi krug pregovora o sporazumu o zapošljavanju između BiH i slovenije
0
Završen prvi krug pregovora o sporazumu o zapošljavanju između BiH i slovenije
Prvi krug pregovora o bilateralnom sporazumu o zapošljavanju između Republike Slovenije i Bosne i Hercegovine uspješno je završen, a potpisivanje sporazuma očekuje se u narednim mjesecima, saopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine.
Pregovori su obavljeni početkom ove sedmice. S bosanskohercegovačke strane učestvovali su predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH, entitetskih resornih ministarstava, entitetskih zavoda i zavoda za zapošljavanje Brčko Distrikta BiH, kao i Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine.

Od sporazuma se očekuje da poboljša uvjete zapošljavanja radnika iz Bosne i Hercegovine u Sloveniji, da regulira način izdavanja radnih dozvola i sprječava zloupotrebu prava radnika.

Značajno je što će Zavod za zapošljavanje Slovenije i Agencija za rad i zapošljavanje BiH imati efikasniju kontrolu nad ostvarivanjem obaveza poslodavaca i prava radnika.

U sporazum je, s obzirom na izražen problem vezan za „odliv mozgova" i pojedinih profesija, uključen i dio koji predviđa da radnu dozvolu u Sloveniji neće dobiti radnici čija su zanimanja deficitarna u Bosni i Hercegovini.

Sporazum je rađen na principima međunarodnih konvencija i standarda Evropske unije, uz puno poštivanje principa kružnih migracija, etičkog zapošljavanja i integracijskih mjera, što ga čini jednim od najmodernijih i najkompletnijih bilateralnih sporazuma o zapošljavanju na prostoru Evrope.

Osim toga, sa svim svojim elementima izuzetno je značajan u predstojećem procesu priključenja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, saopćeno je iz Agencije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: