Spremno za potpis
429

Osmorka i HDZ danas će i zvanično vezati zastave za naredne četiri godine

D. Be.
Foto: Pixsell/Denis Kapetanovic
Foto: Pixsell/Denis Kapetanovic
Danas će u zgradi Parlamentarne skupštine BiH biti potpisan koalicioni sporazum između HDZ-a i stranaka okupljenih oko takozvane Osmorke koju čine SDP, NiP, NS, SBiH, BHI-FK, PDA, NES i ZnG.
Potpis na sporazum koji bi trebao vrijediti naredne četiri godine, odnosno mandatni period 2022. - 2026., će staviti Dragan Čović i Nermin Nikšić.

Ostali lideri Osmorke, prema planu, neće dodavati svoje potpise na dokument pod nazivom "Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. - 2026. godine".

Radne grupe Osmorke i HDZ-a su proteklih sedmica radile na izradi dokumenta koji će činiti bazu za ovu koaliciju, a koja bi se trebala za nekoliko dana prenijeti i na državni nivo sa SNSD-om.

To znači da će nakon dugo godina SDA "ispasti iz igre" i preći u opozicione klupe. Iako su neki iz Osmorke pravili planove o izbacivanju SNSD-a iz vlasti, to se neće dogoditi. Jedan od lidera Osmorke, Elmedin Konaković (NiP), jučer je kazao kako su "prijedlozi o vlasti bez HDZ-a i SNSD-a mogući matematički, ali su nonsens".

To je postalo potpuno jasno nakon sastanka u Mostaru kada su Dragan Čović (HDZ) i Milorad Dodik (SNSD) poručili da jedni bez drugih neće ići u vlast.

Dokument čine tri cjeline na kojima će raditi ove stranke. To su euroatlantske integracije, politička stabilnost i vladavina prava i socijalna pravda i ekonomija.

Stranke potpisnice su se usaglasile, a danas će i zvanično potvrditi, da će programske mjere zasnovane na smjernicama, načelima i ciljevima iz ovog dokumenta biti detaljno razrađene u periodu koji će prethoditi formiranju izvršne vlasti u skladu sa ustavnim nadležnostima.

Potpisivanje sporazuma u 11:00 sati pratite uživo na portalu Klix.ba i našoj Facebook stranici.