Ortiješ kod Mostara
81

Osmogodišnjak isplivao prvi iz ledene Neretve: Pavle došao do Časnog krsta i osvojio zlatnik

Piše: R. D.
Osmogodišnji Pavle Žerajić iz Mostara prvi je doplivao do Časnog krsta u rijeci Neretvi i time osvojio zlatnik. Treću godinu zaredom na Bogojavljanje plivanje za Časni krst organizirala je Srpska pravoslavna opština Mostar u naselju Ortiješ.

Najmlađi plivač bio je i najbrži. Pavle Žerajić ima osam godina, porijeklom je iz Mostara, a trenutno živi u Nevesinju. Kazao nam je kako je osjećaj prekrasan, a Neretva i nije tako hladna kako se čini.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Blagajski paroh Branimir Borovčanin kaže kako su i treće godine zaredom na Neretvi organizirali plivanje za Bogojavljanski krst.

"Raduje nas da ovo postaje tradicija i da svake godine dolaze sve mlađi plivači. Nama s obale izgleda hladna Neretva, ali njima koji plivaju nije hladno. Ta Božija blagodat grije plivače", kazao je paroh.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Posebno veseli da plivaju očevi i sinovi, nastavio je Branimir Borovčanin, pobijednik mladi Pavle je plivao s ocem.

"Ponosni smo da ova tradicija poprima ovakav oblik", izjavio je Borovčanin te dodao kako dvadesetak plivača dolaze iz Mostara i Nevesinja, a kako je jedan došao čak iz Londona. Najstariji učenik je 1954. godište.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Davor Sudar, jedan od onih koji su iskusili kakva je nabujala Neretva 19. januara kaže kako je ovo velika stvar za Srbe povratnike u Mostar.

"Ovo je sjajan običaj, njegujemo tradiciju, a nije hladno", kazao je Sudar.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Nakon plivanja za Časni krts uslijedilo je druženje i posluženje za sve učesnike i goste u društvenom domu u Ortiješu, a program je krenuo jutrošnjom liturgijom u crkvi u Blagaju.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja 19. januara Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjere. Isusa Hrista je na rijeci Jordan krstio Jovan Krstitelj, koji je ljude krštavao, pripremajući ih tako za dolazak Mesije. Na ovaj praznik u hramovima se osveštava vodica, koja se smatra ljekovitom, a jedan od običaja je i plivanje za Časni krst.