BiH
749

Osmić: Piloti OS BiH pokazali izuzetnu hrabrost prilikom evakuacija

SRNA
Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić izjavio je da su svi pripadnici Oružanih snaga BiH izvanredno odgovorili zahtjevima odbrane od poplava i da je sve apsolutno usredsređeno na ovu aktivnost.

Osmić je, nakon sastanka sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović, precizirao da je na 31 lokaciji u BiH raspoređeno po 30 vojnika koji su angažovani, odnosno na čekanju za upotrebu, dok je do jutros bilo upotrijebljeno 711 pripadnika Oružanih snaga BiH.

On je dodao da helikoptera ne nedostaje, te da je juče bilo angažovano šest domaćih, dva koja su pristigla iz Hrvatske i tri helikoptera Eufora, dok su jutros stigle dvije letjelice iz Slovenije.

"Imamo najavu i dalje pomoći ukoliko treba helikoptera, ali pokazalo se da su odlično odradili posao i da ništa nije falilo", rekao je Osmić i istakao hrabrost pilota, koji su vršili evakuacije uz kišu, vjetar, a na pojedinim mjestima i snijeg.

Prema njegovim riječima, Oružane snage rade na osnovu odluke Predsjedništva BiH, i imaju dovoljno širine da rade na poziv kriznih štabova i samostalno kada procijene da treba. "Ne treba zaboraviti da smo morali raditi i na evakuaciji sopstvenih kapaciteta u Rajlovcu i Bijeljini", rekao je Osmić.

Osmić je podsjetio da u ovakvim situacijama najprije reaguju lokalne, kantonalne ili entitetske strukture civilne zaštite i da se, ukoliko se na ovaj način situacija ne može riješiti, angažuju Oružane snage, koje se mogu uposliti i bez standardnog poziva, što se pokazalo efikasnim.

Ministar odbrane BiH čestitao je premijerki RS-a na pokazanoj sposobnosti u ovoj situaciji i izrazio uvjerenje da će taj posao iznijeti do kraja.

On je najavio da dolazi druga faza u kojoj će se stanovništvo evakuisati u kasarne, da ga treba nahraniti i liječiti, kao i koristiti mehanizaciju Oružanih snaga i inžinjerijske jedinice prilikom čišćenja rijeka i ulica.

Osmić je jutros obišao područja u gornjem, srednjem i donjem toku rijeke Bosne i konstatovao da se rijeka kod Sarajeva i Zenice vraća u korito, ali da je situacija u Doboju još teška, s obzirom da se ljudi u centru grada još bore sa vodom.

On kaže da se centar problema polako prenosi ka rijeci Savi i ravničarskom dijelu zemlje. "Obišli smo i prostor iznad Prijedora, koji je u užasnom stanju, nakon čega ćemo obići Bosanski Šamac, Orašje i Brčko. Planiramo da dođemo do Bijeljine ukoliko vremenski uslovi dozvole gdje ćemo se spustiti u kasarnu", rekao je Osmić.