{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osmi mart u Bosni i Hercegovini u znaku cvijeća i protestnih šetnji

8.3.2013. u 13:22
37
56
Osmi mart u Bosni i Hercegovini u znaku cvijeća i protestnih šetnji
37
Ulice gradova u našoj zemlji danas su okićene cvijećem, poklonima i čestitkama i svakome je jasno da pripadnice ljepšeg spola proslavljaju svoj praznik - Međunarodni dan žena.
Na ulicama se mogu vidjeti dječaci i muškarci svih životnih dobi kako kupuju poklone i cvijeće svojim majkama, suprugama, djevojkama, radnim kolegicama... Ulice Sarajeva tako odišu svakojakim cvjetnim mirisima, a svaki ugao obojen je bojama cvijeća.

No, ima i onih koji su ovaj dan iskoristile da podignu svoj glas. Fondacija CURE organizirala je u Sarajevu protestnu šetnja pod nazivom "Želimo da solidarnost, nenasilje i mir budu svakodnevnica svih građana i građanki BiH".

Štandovi sa cvijećem i redovi pred cvjećarama u Tuzli jasan su znak da je danas Međunarodni dan žena. Sve drugo ukazuje na uobičajeni radni dan, a stariji Tuzlaci sa sjetom govore kako ni Dan žena nije kao što je nekad bio.

"Praznici u meni uglavnom bude sjetu na sretnija vremena. Pripadnice ljepšeg spola zaslužuju pažnju tokom cijele godine, ne samo 8. marta. No, pogledajte trafike, pekare, prodavnice obuće... žene će u tim objektima provesti cijeli dan, a ja se pitam ko će onda slaviti ovaj praznik. Vjerovatno gazde", kaže Dragan Tešić.

I Midhata Čejvanovića 8. mart podsjeća na neka sretnija vremena. Kaže kako je nekada taj praznik imao dušu i da su se njemu podjednako radovale i žene i muškarci.

"Ja sam cvijeće kupio. Obilježit ću praznik na dostojanstven način, ali smatram da ovaj praznik polako pada u zaborav", kaže on.

Nekada su se u Tuzli organizovali osmomartovski koncerti. No, ovog 8. marta, izuzimajući neafirmisana imena folk scene, koncertnih aktivnosti s legendarnim pjevačima neće biti.

I osmi mart u Zenici je u znaku cvijeća i drugih poklona ukrašenih crvenim vrpcama. Centar grada preplavili su štandovi sa cvijećem, a Zeničani ne štede kako bi obradovali svoje najmilije.

Zeničanin Mehmed Muratović je za Dan žena odlučio obradovati i komšinicu, a za njega taj dan predstavlja mnogo.

"Dan žena za mene predstavlja prije svega poštenje prema ženama, jer je to njihov dan, a onda sve ostalo. Cvijeće sam kupio za stariju komšinicu, jedna ruža ide mojoj supruzi, a treća je za moju nevjestu", izjavio je Muratović.

Na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici nalaze se deseci štandova sa cvijećem, a potražnja je velika.

"Ove godine je potražnja bolja nego ikada. Od jutors smo prodali najviše ruža i karanfila, ali ruža više, ruža je ruža, kraljica", kazao nam je zadovoljni prodavač cvijeća.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: