Sve je u znaku žena
37

Osmi mart u Bosni i Hercegovini u znaku cvijeća i protestnih šetnji

Pišu: D. Brkić i E. Mehić
Sarajevo (Foto: Anadolija)
Ulice gradova u našoj zemlji danas su okićene cvijećem, poklonima i čestitkama i svakome je jasno da pripadnice ljepšeg spola proslavljaju svoj praznik - Međunarodni dan žena.

Na ulicama se mogu vidjeti dječaci i muškarci svih životnih dobi kako kupuju poklone i cvijeće svojim majkama, suprugama, djevojkama, radnim kolegicama... Ulice Sarajeva tako odišu svakojakim cvjetnim mirisima, a svaki ugao obojen je bojama cvijeća.

No, ima i onih koji su ovaj dan iskoristile da podignu svoj glas. Fondacija CURE organizirala je u Sarajevu protestnu šetnja pod nazivom "Želimo da solidarnost, nenasilje i mir budu svakodnevnica svih građana i građanki BiH".

Štandovi sa cvijećem i redovi pred cvjećarama u Tuzli jasan su znak da je danas Međunarodni dan žena. Sve drugo ukazuje na uobičajeni radni dan, a stariji Tuzlaci sa sjetom govore kako ni Dan žena nije kao što je nekad bio.

"Praznici u meni uglavnom bude sjetu na sretnija vremena. Pripadnice ljepšeg spola zaslužuju pažnju tokom cijele godine, ne samo 8. marta. No, pogledajte trafike, pekare, prodavnice obuće... žene će u tim objektima provesti cijeli dan, a ja se pitam ko će onda slaviti ovaj praznik. Vjerovatno gazde", kaže Dragan Tešić.

I Midhata Čejvanovića 8. mart podsjeća na neka sretnija vremena. Kaže kako je nekada taj praznik imao dušu i da su se njemu podjednako radovale i žene i muškarci.

"Ja sam cvijeće kupio. Obilježit ću praznik na dostojanstven način, ali smatram da ovaj praznik polako pada u zaborav", kaže on.

Nekada su se u Tuzli organizovali osmomartovski koncerti. No, ovog 8. marta, izuzimajući neafirmisana imena folk scene, koncertnih aktivnosti s legendarnim pjevačima neće biti.

I osmi mart u Zenici je u znaku cvijeća i drugih poklona ukrašenih crvenim vrpcama. Centar grada preplavili su štandovi sa cvijećem, a Zeničani ne štede kako bi obradovali svoje najmilije.

Zeničanin Mehmed Muratović je za Dan žena odlučio obradovati i komšinicu, a za njega taj dan predstavlja mnogo.

"Dan žena za mene predstavlja prije svega poštenje prema ženama, jer je to njihov dan, a onda sve ostalo. Cvijeće sam kupio za stariju komšinicu, jedna ruža ide mojoj supruzi, a treća je za moju nevjestu", izjavio je Muratović.

Na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici nalaze se deseci štandova sa cvijećem, a potražnja je velika.

"Ove godine je potražnja bolja nego ikada. Od jutors smo prodali najviše ruža i karanfila, ali ruža više, ruža je ruža, kraljica", kazao nam je zadovoljni prodavač cvijeća.