{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osmanu Abdulazizu Kekiću povećana kazna na tri godine zatvora zbog ratovanja u Siriji

23.3.2018. u 09:47
7
28
Osmanu Abdulazizu Kekiću povećana kazna na tri godine zatvora zbog ratovanja u Siriji
7
Osmanu Abdulazizu Kekiću povećana kazna na tri godine zatvora zbog ratovanja u Siriji
Tužilaštvo BiH je zaprimilo odluku trećestepenog vijeća Suda BiH, kojom je optuženom Osmanu Abdulazizu Kekiću potvrđena osuđujuća presuda i pooštrena izrečena kazna zatvora.
Tužilaštvo BiH je zadovoljno pravosnažnom presudom Osmanu Abdulazizu Kekiću od tri godine zatvora. Ovom osuđujućom presudom kazna je povećana za jednu godinu zatvora.

"Tužilaštvo BiH je zadvoljno osuđujućom presudom te ističemo da je do danas za protuzakonito formiranje ili pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, Tužilaštvo BiH optužilo 24 osobe te da nije bilo oslobađajućih presuda za ova krivična djela i svi optuženi su proglašeni krivim", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi Kekić je u prvostepenom postupku bio oslobođen optužbi, da bi drugostepeno vijeće, nakon provedenog postupka, optuženog krajem prošle godine proglasilo krivim i osudilo na zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine.

Trećestepeno vijeće je nakon provedenog postupka potvrdilo osuđujuću presudu te preinačilo odluku o kazni i izreklo kaznu od tri godine zatvora.

Optuženi Osman Abudulaziz Kekić procesuiran je zbog krivičnog djela protuzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, iz člana 162b Krivičnog zakona BiH, a u vezi s odlaskom na strana ratišta Sirije i Iraka i pridruživanje strukturama tzv. IDIL-a koji je Vijeće sigurnosti UN-a proglasio terorističkom organizacijom.

Tužilaštvo BiH zajedno s partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama intenzivno provodi aktivnosti na otkrivanju i procesuiranju krivičnih djela povezanih s terorizmom, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: