Pelješki most
1

Osmanović pozvao da se pred međunarodnim sudovima pokrene zaštita prava BiH na moru

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
U skladu sa svojim nadležnostima ministra civilnih poslova BiH Adil Osmanović danas je uputio Pravobranilaštvu BiH inicijativu da pokrene pravne procedure zaštite interesa BiH koji joj pripadaju kao pomorskoj državi, potpisnici UNCLOS-a.

"Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine je dužno i nadležno da brani interese Bosne i Hercegovine, kao i da koristi sva pravna sredstva u očuvanju i zaštiti istih. Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine je državna institucija koja sve aktivnosti preduzima na bazi relevantnih pravnih činjenica, i kao takva ne može niti smije biti izložena bilo kakvim političkim pritiscima, jer su postupci svih zaposlenih u Pravobranilaštvu Bosne i Hercegovine, kao i u svim drugim državnim institucijama podložni materijalnoj i krivičnoj odgovornosti u slučaju njihovog postupanja, ali i ne postupanja koje može biti na štetu i protiv interesa Bosne i Hercegovine", saopćio je Osmanović.

On dodaje da sve nadležne institucije Bosne i Hercegovine su dužne da zajednički i koordinirano rade na očuvanju i zaštiti prava i interesa Bosne i Hercegovine, uključujući i njena prava na pristup moru, koja su garantovana međunarodnim aktima, instrumentima i konvencijama.

"Bosna i Hercegovina nema ništa protiv da Republika Hrvatska spaja svoj teritorij, ali Bosna i Hercegovina je isto tako odlučna da štiti svoja prava i interese na moru. Ovim putem javno pozivam rukovodstvo Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine da savjesno ocjeni sve predočene informacije i dokaze, te na bazi stručne ocjene pod hitno pokrene pravne procedure kod nadležnih međunarodnih sudova, koje će voditi zaustavljanju izgradnje Pelješkog mosta dok se ne riješi pitanje naše morske granice sa Republikom Hrvatskom i utvrđivanje koridora za slobodan pristup otvorenom moru, kroz postupak mirenja pred Međunarodnim sudom za pravo mora", poručio je Osmanović.

Kako kaže, na ovo Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine obavezuje ne samo postupanje po službenoj dužnosti, već ga na to obavezuju i ranije relevantne odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine kao i Deklaracija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o Pelješkom mostu od 13. septembra 2017.godine.

"U skladu sa ovom inicijativom su i ranije izjave najviših zvaničnika Republike Hrvatske kojima su zagovarali da sve sporove sa susjednim državama u vezi sa državnim granicama trebaju rješavati stalna pravosudna međunarodna tijela. Nadam se da će naše pokretanje postupka mirenja kod Međunarodnog suda za pravo mora u Hamburgu ići u pravcu rješenja pitanja koja dugo vremena opterećuju bilateralne odnose Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Također, pokretanje pravnog postupka zaštite interesa Bosne i Hercegovine predstavlja i ispunjenje preporuka Evropske Komisije da Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska riješe pitanje utvrđivanja svojih granica u skladu sa međunarodnim pravom", piše u saopćenju za javnost.

Pozvao je i sve relevantne državne institucije, ugledne stručnjake i akademsku zajednicu te javnost da zajednički podrže aktivnosti nadležnih institucija na očuvanju i zaštiti prava i interesa Bosne i Hercegovine na moru na način da svatko unutar svojih kompetencija stane u odbranu onoga što je neupitno pravo i interes države Bosne i Hercegovine.