Potpredsjednik SDA
0

Osmanović: Napadajući SDA Nikšić pokušava amnestirati politiku SNSD-a i HDZ-a

S. M.
Adil Osmanović (Foto: H. M./Klix.ba)
Adil Osmanović (Foto: H. M./Klix.ba)
Pokušaj predsjednika SDP-a Nermina Nikšića da izjednači SDA sa onima koji zaista opstruišu evropski put Bosne i Hercegovine nije ništa drugo nego pokušaj amnestiranja SNSD-a i HDZ-a od te odgovornosti, rekao je potpredsjednik SDA Adil Osmanović.
"Zašto nastoji umanjiti odgovornost te dvije stranke, prenoseći njihov teret na SDA. Nikšić bi, prije svega, trebao objasniti građanima Bosne i Hercegovine koji jasno vide ko i na koji način onemogućava provođenje reformi na evropskom putu", rekao je Osmanović.

Od tri zakona koja iz Evropske unije postavljaju kao prioritet pred Bosnu i Hercegovinu da bi dobili kandidatski status Osmanović smatra da su dva popravljanje katastrofalnih grešaka koje su SDP, HDZ i stranke iz RS-a napravili u mandatu od 2010. do 2014. godine.

"Upravo su te stranke, uprkos protivljenju SDA, Delegacije Evropske unije i civilnog društva, u tom mandatu usvojile nakaradni Zakon o javnim nabavkama i Zakon o sprečavanju sukoba interesa, kojim su u potpunosti otvorena vrata korupciji i političkim zloupotrebama", istakao je Osmanović.

On kaže da EU od Bosne i Hercegovine traži izmjenu baš tih zakona, koje je SDP sa svojim partnerima usvojio u zamjenu za nekoliko fotelja za svoje kadrove".

"Jedan od onih koji su podržali te zakone, u zamjenu za ostanak na poziciji, je Denis Bećirović, kojeg Nikšić danas predstavlja kao 'proevropsku progresivnu snagu'", smatra potpredsjednik SDA.

Dodaje da je činjenica da je predsjednik SDP-a jedna od posljednjih osoba koje drugima mogu prigovarati za korupciju i kriminal, u okolnostima kada su mu samo o ovom mandatu "zbog tih krivičnih djela osuđeni članovi najužeg rukovodstva stranke i prvi saradnici iz premijerskog mandata".

Dobijanje kandidatskog statusa i članstvo u Evropskoj uniji su itekako potreba SDA, što potvrđuje iniciranje i bezrezervna podrška svim reformama koje donose napredak na tom putu. Za SDP se, očigledno, to ne može reći, ističe Osmanović u saopćenju za javnost.