|

Osmanović: Jedina prijetnja entitetu RS i Dejtonskom sporazumu je Dodik, a ne Deklaracija SDA

Osmanović: Jedina prijetnja entitetu RS i Dejtonskom sporazumu je Dodik, a ne Deklaracija SDA
90
M. A.
21.9.2019. u 17:54
77
komentara
90

dijeljenja
Osmanović: Jedina prijetnja entitetu RS i Dejtonskom sporazumu je Dodik, a ne Deklaracija SDA Foto: H. M./Klix.ba
Adil Osmanović, Šef Kluba SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kazao je kako je jedina prijetnja Dejtonskom sporazumu, tako i entitetu RS, politika Milorada Dodika, a nikako Deklaracija SDA.
On je rekao da se to i danas jasno vidjelo tokom javnog istupa srpskog člana Predsjedništva BiH u Beogradu, gdje je ponovo, kako kaže, prijetio "samoopredjeljenjem i otcjepljenjem".

"Srpski narod u BiH ne treba da bude zabrinut zbog Deklaracije SDA, jer se njome zagovaraju dijalog, konsenzus i ustavne reforme za koje je potrebna dvotrećinska i entitetska većina u Parlamentu, s ciljem pune ravnopravnosti svih naroda i građana u BiH. I ništa se nikome ne nameće. Ali, srpski narod u RS-u itekako bi trebao da bude zabrinut zbog isključive, prijeteće i avanturističke politike koju im nameće Milorad Dodik, a čije posljedice mogu biti pogubne, prije svega za taj entitet", naveo je Osmanović.

ističe da je Dejtonski sporazum vrlo jasan i da po njemu entiteti nemaju nikakvo pravo na samoopredjeljenje, koje posljednjih dana, napominje on, Milorad Dodik vještački izmišlja, opasno napuštajući dejtonski okvir, kao jedini garant mira i stabilnosti u BiH, ali i regiji.

"Stoga smatramo pragmatičnim stav predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da su potrebni uzdržanost i dijalog, kao i stav da Srbija kao potpisnica također ima jasnu obavezu da u potpunosti poštuje Dejtonski mirovni sporazum. S druge strane, nedosljedan je izostanak reakcije predsjednika Srbije na Dodikove prijetnje 'samoopredjeljenjem i otcjepljenjem', kao i ranije na Deklaraciju SNSD-a kojom se prijeti teritorijalnom integritetu BiH. Očekujemo od Vučića, koji predstavlja državu potpisnicu Dejtonskog sporazuma, da se potpuno jasno odredi o Dodikovim prijetnjama teritorijalnom integritetu BiH", istakao je Adil Osmanović.

On je dodao da je našoj zemlji potrebno jačanje stabilnosti i mira, kroz poštivanje Ustava i zakona, provođenje potrebnih reformi za napredak BiH na euroatlanskom putu, te na ekonomskom jačanju i poboljšanju životnog standarda.

Kaže da tome svi u BiH treba da se posvete, umjesto pokušaja da silom i ucjenama nametnu svoju politiku.
Prijavi grešku


Komentari (77)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...