{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osmanović i Dilberović dali podršku dopunskim školama za djecu u dijaspori

Klix.ba
13.5.2015. u 15:29
4
4
Osmanović i Dilberović dali podršku dopunskim školama za djecu u dijaspori
4
Osmanović i Dilberović dali podršku dopunskim školama za djecu u dijaspori
Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović razgovarali su o problemima u oblasti obrazovanja u Federaciji BiH i Bosni i Hercegovini.
Osmanović se založio da se u skladu sa Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH djeci osiguraju sva prava u odnosu na etničku pripadnost, te je u skladu s tim prioritetno rješavanje pitanja obrazovanja djece iz Konjević Polja i Vrbanjaca, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova.

Federalna ministrica Elvira Dilberović istakla je problem otežane koordinacije ministara obrazovanja u Federaciji BiH i založila se za iznalaženje adekvatnijeg modela saradnje kojim bi se unaprijedila oblast obrazovanja u Federaciji BiH.

Posebna pažnja u razgovoru je posvećena dopunskim školama za djecu iz Bosne i Hercegovine koja žive u dijaspori. Pokrenuta je inicijativa da se u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH obezbijedi adekvatan broj udžbenika za djecu od prvog do četvrtog razreda s ciljem učenja maternjeg jezika.

Zaključeno je i da je potrebno formirati Radnu grupu za kreiranje novog udžbenika za starije razrede osnovne škole.

Ministar Osmanović i ministrica Dilberović ocijenili su da je od izuzetnog značaja rješavanje statusa institucija kulture u BiH. S ciljem rješavanja ovog problema održan je niz sastanaka sa predstavnicima međunarodne zajednice, te se uskoro očekuje prijedlog rješenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: