{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osmanović i Dilberović dali podršku dopunskim školama za djecu u dijaspori

13.5.2015. u 15:29
4
4
Osmanović i Dilberović dali podršku dopunskim školama za djecu u dijaspori
4
Osmanović i Dilberović dali podršku dopunskim školama za djecu u dijaspori
Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović razgovarali su o problemima u oblasti obrazovanja u Federaciji BiH i Bosni i Hercegovini.
Osmanović se založio da se u skladu sa Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH djeci osiguraju sva prava u odnosu na etničku pripadnost, te je u skladu s tim prioritetno rješavanje pitanja obrazovanja djece iz Konjević Polja i Vrbanjaca, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova.

Federalna ministrica Elvira Dilberović istakla je problem otežane koordinacije ministara obrazovanja u Federaciji BiH i založila se za iznalaženje adekvatnijeg modela saradnje kojim bi se unaprijedila oblast obrazovanja u Federaciji BiH.

Posebna pažnja u razgovoru je posvećena dopunskim školama za djecu iz Bosne i Hercegovine koja žive u dijaspori. Pokrenuta je inicijativa da se u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH obezbijedi adekvatan broj udžbenika za djecu od prvog do četvrtog razreda s ciljem učenja maternjeg jezika.

Zaključeno je i da je potrebno formirati Radnu grupu za kreiranje novog udžbenika za starije razrede osnovne škole.

Ministar Osmanović i ministrica Dilberović ocijenili su da je od izuzetnog značaja rješavanje statusa institucija kulture u BiH. S ciljem rješavanja ovog problema održan je niz sastanaka sa predstavnicima međunarodne zajednice, te se uskoro očekuje prijedlog rješenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: