Šef Kluba SDA
22

Osmanović: Čavara treba snositi posljedice ako blokira zakon o izbornim jedinicama

Piše: Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Predsjednik Kluba SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Ismet Osmanović kazao je kako će Kolegij SDA na današnjoj sjednici odlučiti da li će prihvatiti prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH. On je rekao da svi funkcioneri HDZ-a koji budu blokirali usvajanje zakona, kojim se rješava problem implementacije rezultata izbora, trebaju snositi odgovornost za takvo postupanje.

Osmanović je podsjetio da je HDZ BiH u dosadašnjem periodu odbio sve prijedloge koji se tiču implementacije odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića uključujući i prijedloge koji su rađeni uz pomoć međunarodne zajednice.

"SDA je opredijeljena da pokuša ponuditi drugo rješenje s onim političkim strankama koje su saglasne s tim da se riješi problem, odnosno kako bi se nakon izbora spriječila eventualna blokada vlasti", rekao je Osmanović.

Kako kaže, dogovoreno je da se krene sa zakonskim projektom koji će osigurati nesmetano formiranje vlasti i koji će u svom sadržaju poštivati odredbe Ustava FBiH, odluke o konstitutivnosti naroda, odluke Ustavnog suda i postojećeg političkog sistema u FBiH.

"To znači da ćemo ponuditi zakonski projekat u Parlamentu FBiH. To će se desiti ukoliko SDA na današnjoj sjednici Kolegija prihvati takvo opredjeljenje. Ja se nadam da hoće", kazao je Osmanović.

Na pitanje o tome kakve su vjerovatnoće da predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara (HDZ) nikada ne stavi na dnevni red prijedlog zakona, Osmanović je odgovorio da su takve opcije moguće.

"Ako se opredijeli za takvu opciju, onda mora snositi i odgovornost za posljedice takvog djelovanja. Nijedan dom ne može biti privatizovan i ne mogu se ne sazivati sjednice zbog ličnih razloga. Očekujem da će se čelništvo Doma naroda odnositi odgovorno", rekao je Osmanović.

Istakao je da igre poput nesazivanja sjednice i ne stavlja zakona na dnevni red nisu političke igre već da zalazi u druge stvari. On se nada kako HDZ neće ići u tom pravcu iako ne podržava ovo rješenje.

"I ovaj projekat otvoren je za HDZ BiH. Oni će odlučiti da li će se uključiti u ovaj projekat", rekao je Osmanović.

Da bi određeni zakon u entitetu Federacije BiH stupio na snagu potrebno je da ga nakon usvajanja u Parlamentu FBiH potpiše i predsjednik FBiH Marinko Čavara (HDZ). Zakoni u FBiH objavljuju se u Službenom listu FBiH, odnosno stupaju na snagu tek nakon što predsjednik FBiH donese ukaz o proglašenju zakona.

Osmanovića smo pitali i da li političke stranke računaju na to da bi Čavara mogao odbiti donošenje ukaza o proglašenju zakona čak i kada bi Ustavni sud FBiH odlučio da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes. On je odgovorio da bi Čavara time prekršio Ustav FBiH i da bi trebao snositi posljedice za takvu odluku.

"On nema pravo nakon eventualne odluke Ustavnog suda FBiH zaustaviti stupanje zakona na snagu. Ne vjerujem da će se usuditi da to uraditi", zaključio je Osmanović.