BiH
0

Oslobođen talijanski novinar u Afganistanu

FENA
Talijanski novinar Gabriele Torsello, otet na jugu Afganistana 12. oktobra, oslobođen je u petak nakon tri sedmice zatočeništva na nepoznatoj lokaciji, potvrdilo je talijansko ministarstvo odbrane.

Magazin on line Peace Reporter, s kojim fotoreporter surađuje, također je objavio da je došlo do njegova oslobađanja, prenijela je Hina.

Član jedne afganistanske humanitarne organizacije našao je Torsella na prostoru Afganistana te ga dopratio do talijanskih posrednika. Još nisu poznati detalji njegova oslobađanja, ali je talijanska diplomacija držala otvorenima sve kanale za pregovore.

Novinar se telefonski dan ranije javio u bolnicu organizacije Emergency kazavši da se dobro osjeća, ali da ne zna zašto ga drže kao taoca. Nakon toga je uslijedio poziv u bolnicu u kojem je rečeno da je Torsello oslobođen i da se nalazi na cesti za Kandahar.

Italija se proteklih dana pokrenula u zahtjevima za oslobađanjem Torsella, koji je svojedobno prešao na muslimansku vjeru, a i Papa je u nedjelju tokom angelusa zatražio oslobađanje svih talaca u svijetu.

Talijanski ministar odbrane Arturo Parisi čestitao je talijanskoj tajnoj vojnoj službi (SISMI) na, kako je rekao, odlučujućem doprinosu u oslobađanju fotoreportera.