Beč
0

Oslobođen Jovan Divjak, u Domu mladih veliki doček

Sarajevo-x.com
Haris Hrle i Jovan Divjak
Haris Hrle i Jovan Divjak
Austrijski sud u Korneuburgu donio je odluku kojom se odbija zahtjev Republike Srbije za izručenje Jovana Divjaka, čime je on postao slobodan čovjek.

Iz Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" rečeno je da su od Harisa Hrle, ambasadora BiH u Austriji, saznali da je Austrijski sud donio odluku kojom se odbija zahtjev za izručenje penzionisanog generala Armije BiH.

Veliki doček u Domu mladih

Nakon pet mjeseci u pritvoru general će danas popodne u Sarajevo stići privatnim avionom Sanele Jenkins, koja je danima u svijetu lobirala za Divjakovu slobodu.

Udruženje "Obrazovanje gradi BiH" u Domu mladih u 18:30 sati priprema veliki doček svom izvršnom direktoru i jednom od stubova odbrane BiH u toku agresije.

Uhapšen 3. marta

Podsjetimo, general Jovan Divjak je uhapšen je 3. marta na Aerodromu u Beču po potjernici iz Srbije zbog događaja u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine.

Nakon kraćeg zadržavanja u ekstradicijskom pritvoru, general je uz kauciju pušten na slobodu i od tad se nalazio u Beču i čekao na održavanje ročišta u austrijskom sudu, nadležnom za rješavanje tog predmeta.