{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osloboditi građane BiH viznih restrikcija od 01.01.2010.

S
7.10.2009. u 17:11
0
9
Osloboditi građane BiH viznih restrikcija od 01.01.2010.
0
Osloboditi građane BiH viznih restrikcija od 01.01.2010.
Ambasada BiH u Berlinu je obavijestila Ministarstvo vanjskih poslova BiH o razgovorima i aktivnostima koje poduzima Parlamentarna grupa Bundestaga za Bosnu i Hercegovinu o pitanju liberalizacije viznog režima za građane BiH.
U tom smislu, dostavljena je izjava Rainera Stinnera, predsjednika Parlamentarne grupe Bundestaga za BiH koja će biti dostavljena medijima i relevantnim tijelima EU.

U izjavi je izražen rezolutan stav da „Evropska Unija sada ima jedinstvenu šansu da na Balkanu ponovo dobije na uvjerljivosti. Bosna i Hercegovina već sada ispunjava neophodne kriterije za oslobađanje od viza, isto kao Srbija, Crna Gora i Makedonija.

"Vizne restrikcije za BiH moraju prestati u isto vrijeme kada one prestanu važiti za ostale zemlje regije, dakle 01. 01. 2010. godine. To je za Evropsku uniju birokratski izazov, ali se ona mora nositi s njim. Mi u ovom slučaju imamo mogućnost da konačno dokažemo da se reformski napori za zemlje Balkana stvarno isplate i da vode do konkretnih beneficija za građane. Ovaj signal će se odraziti daleko izvan granica Bosne i Hercegovine i liberalizacija viznog režima može voditi ka jednoj potpuno novoj dinamici u regiji. Ovu šansu Evropska unija ne smije obezvrijediti", navodi se u izjavi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: