Iscrtani mjesec i zvijezda
0

Oskrnavljen hram Svetog Vasilija Ostroškog na Dobrinji

FENA
Pravoslavni hram Svetog Vasilija Ostroškog na Dobrinji, opština Istočna Ilidža, oskrnavili su u noći sa 19. na 20. novembar nepoznati vandali, iscrtavši na zidovima polumjesec i zvijezdu.

Starješina hrama protojerej stavrofor Milomir Kovač rekao je da je to urađeno tokom noći, jer 19. novembra uveče, u vrijeme pomena za pokoj duše Njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla, ništa nije primijećeno.

"Mene je o ovome obavijestio jedan vjernik koji je, dolazeći jutros na službu, vidio grafit iscrtan na istočnoj strani hrama. Zaista ne znam šta je povod i šta su nam počinioci ovim ružnim gestom htjeli poručiti", izjavio je Kovač.

On je naveo da pravoslavni vjernici sa ovog područja "slijede poruku patrijarha Pavla da želimo mir u čitavom svijetu i među nama".

"Ovaj grafit na našem svetom hramu veoma nas je uznemirio, posebno jer učinioci znaju da je ovo jedan od najposjećenijih hramova u Istočnom Sarajevu. Mi sveštenici i naši vjernici nikome ne želimo zlo, mi se molimo Bogu za mir i suživot", rekao je Kovač.

Kovač je poručio vjernicima da ne obraćaju pažnju na ovaj događaj i apelovao da ne reaguju na provokaciju.

Ovo je prvi put da se na hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Dobrinji, u koji je do sada bilo osam provala, pojavio grafit.

O ovom slučaju obaviještena je Policijska stanica Istočno Sarajevo koja je pokrenula istragu.

Izgradnja hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Dobrinji počela je 1990. godine i do početka ratnih dejstava nije bio završen. Njegova izgradnja je nastavljena nakon rata i od tada se u ovom vjerskom objektu redovno obavlja bogosluženje, saopćeno je iz Informativne službe Mitropolije dabrobosanske.