|

Oskrnavljen hram Svetog Vasilija Ostroškog na Dobrinji

Oskrnavljen hram Svetog Vasilija Ostroškog na Dobrinji
0
F
FENA
20.11.2009. u 17:11
0
komentara
0

dijeljenja
Oskrnavljen hram Svetog Vasilija Ostroškog na Dobrinji
Pravoslavni hram Svetog Vasilija Ostroškog na Dobrinji, opština Istočna Ilidža, oskrnavili su u noći sa 19. na 20. novembar nepoznati vandali, iscrtavši na zidovima polumjesec i zvijezdu.
Starješina hrama protojerej stavrofor Milomir Kovač rekao je da je to urađeno tokom noći, jer 19. novembra uveče, u vrijeme pomena za pokoj duše Njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla, ništa nije primijećeno.

"Mene je o ovome obavijestio jedan vjernik koji je, dolazeći jutros na službu, vidio grafit iscrtan na istočnoj strani hrama. Zaista ne znam šta je povod i šta su nam počinioci ovim ružnim gestom htjeli poručiti", izjavio je Kovač.

On je naveo da pravoslavni vjernici sa ovog područja "slijede poruku patrijarha Pavla da želimo mir u čitavom svijetu i među nama".

"Ovaj grafit na našem svetom hramu veoma nas je uznemirio, posebno jer učinioci znaju da je ovo jedan od najposjećenijih hramova u Istočnom Sarajevu. Mi sveštenici i naši vjernici nikome ne želimo zlo, mi se molimo Bogu za mir i suživot", rekao je Kovač.

Kovač je poručio vjernicima da ne obraćaju pažnju na ovaj događaj i apelovao da ne reaguju na provokaciju.

Ovo je prvi put da se na hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Dobrinji, u koji je do sada bilo osam provala, pojavio grafit.

O ovom slučaju obaviještena je Policijska stanica Istočno Sarajevo koja je pokrenula istragu.

Izgradnja hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Dobrinji počela je 1990. godine i do početka ratnih dejstava nije bio završen. Njegova izgradnja je nastavljena nakon rata i od tada se u ovom vjerskom objektu redovno obavlja bogosluženje, saopćeno je iz Informativne službe Mitropolije dabrobosanske.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.