HRS i ČRS
80

Osipa se HNS: Ni stranka Slavena Raguža se ne slaže sa Čovićevom politikom

A.D.
Salven Raguž (lijevo) (Foto: R. D./Klix.ba)
Salven Raguž (lijevo) (Foto: R. D./Klix.ba)
Nastavlja se osipanje HNS-a na čijem čelu je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Nakon HNL-a i Saveza Hrast - HKDU, i stranke HRS i ČNS odlučile su, kako su saopćili, zamrznuti svoj status u HNS-u.

"HRS/ČNS su nebrojeno puta, što javno, što interno na sastancima, ukazivali i borili se protiv zloupotrebe HNS-a u stranačke svrhe. Propast Aluminija i izostanak osjećaja odgovornosti, dakako ponovna zloupotreba institucije HNS-a za skrivanje odgovornosti, su jednostavno stvari preko koje ne želimo proći", naveli su predsjednici HRS-a i ČNS-a Slaven Raguž i Mirko Vasilj.

Kažu da se, nakon što se dopustila propast Aluminija, koji je "privredna žila kucavica područja gdje žive Hrvati" i nakon što je izostala odgovornost čelnika hrvatskog naroda, posebno onih koji učestvuju u radu Vlade FBiH, postavlja pitanje smisla političkog djelovanja HNS-a.

"Smisao se gubi u trenutku kada ne samo da se izbjegava odgovornost u procesu propasti, nego se zloupotrebljava HNS kako bi se tražilo opravdanja i odgovornost prebacila na 'tržište'. Isto ono tržište gdje se stotinama i stotinama miliona KM pomaže rudnike i gubitaše po Bosni. Hrvati u BiH imaju sve poluge u svojim rukama kako bi vodili pro-aktivnu politiku. Aktivno učestvuju u vlasti na svim razinama gdje umjesto politike snage i nacionalne dosljednosti vode politiku linije manjeg otpora. Sramotno je da se hrvatski ministri u Vladi FBiH, jednako kao i zastupnici u Parlamentu stavljaju na stranu politike sarajevske političke elite, protiv koje se tobože u javnosti borimo. Hrvati u vlasti kao aktivni sukreatori neravnopravnosti svoga naroda u BiH", saopćili su.

Zbog svega navedenog, dodaju, HRS/ČNS na sjednici Predsjedništva 9. jula odlučili su zamrznuti svoj status unutar HNS-a.

"Do vremena kada će ova institucija uistinu biti Hrvatski narodni sabor, a ne instrument u rukama HDZ-a BiH i njihovih pijuna. Odluku nismo objavljivali javno, nego, poštujući institucije HNS-a, čekali smo ranije najavljenu sjednicu Predsjedništva HNS-a, kako bi je obznanili prvo samom Predsjedništvu i Glavnom vijeću, pa tek onda javnosti. HNS mora biti nadstranačka institucija i najviša politička instanca hrvatskog naroda u BiH. U ovom trenutku HNS to nije. Ne želimo biti dio toga i pred poviješću, koju budu učili oni koji se usude ostati ovdje, ne želimo snositi suodgovornost za to", naveli su Raguž i Vasilj.