{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osigurati bolji položaj žena u ruralnim sredinama

F
14.10.2011. u 15:27
0
0
Osigurati bolji položaj žena u ruralnim sredinama
0
Osigurati bolji položaj žena u ruralnim sredinama
Foto: Ilustracija
Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, povodom obilježavanja 15. oktobra, Međunarodnog dana žena na selu, ukazala je na probleme žena na selu.
U saopćenju Agencije se navodi da je u BiH neophodno osigurati bolji položaj žena u ruralnim sredinama. Potrebno je skrenuti pažnju na njihovo obrazovanje, prekvalifikaciju, zapošljavanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu i na probleme nasilja u porodici i pružanja različitih vrsta usluga stanovanja ili komunikacije.

Ističe se da žene koje su cijeli život živjele i radile u domaćinstvu i u poljoprivredi, u većini slučajeva, nemaju penzija niti prihoda. U starijoj dobi više nisu sposobne za privređivanje pa su u najvećoj opasnosti od ekstremnog siromaštva i problema neadekvatnog pružanja zdravstvenih usluga i zdravstvene zaštite.

U Agenciji za ravnopravnost spolova BiH navode da bi naročitu pažnju trebalo posvetiti prevazilaženju tradicionalnog mišljenja da su muškarci nasljednici i nosioci vlasništva privatne imovine jer takvi stereotipi onemogućavaju ženama pristup kreditima u kojima se traži garancija u nekretninama.

U narednom periodu osnovni zadatak svih nadležnih institucija koje reguliraju oblast poljoprivrede i ruralnog razvoja treba da bude usklađivanje svih zakona i propisa s obavezujućim pravnim standardima za ravnopravnost spolova te ugradnja prioriteta i potreba seoskih žena u razvojne programe/politike na svim nivoima vlasti kao i njihova dosljedna realizacija, navodi se u saopćenju Agencije za ravnopravnost spolova BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: