BiH
0

Osigurat će se pozajmica za Kantonalnu bolnicu Zenica

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Blokada računa Kantonalne bolnice Zenica je nastala po osnovu sudskog rješenja o izvršenju duga za naknadu za korištenje zemljišta na kome su izgrađeni objekti ove kantonalne javne ustanove, i prema riječima ministra zdravstva Vlade ZDK-a Dragoljuba Brenje, riješit će se kratkoročnom pozajmicom sredstava.

Kantonalna bolnica Zenica je u protekloj godini pokušavala riješiti spomenuti dug, pa je u augustu prošle godine bio upućen zahtjev Gradu Zenica za odgodu naplate duga, ali nije pronađeno rješenje.

U novembru je Upravi odbor bolnice uputio zahtjev za oslobađanje od plaćanja naknada za korištenje zemljišta na što je dobijen negativan odgovor, nakon čega je KBZ službeno zatražila od gradonačelnika Zenica da se dogovore o sporazumnoj obročnoj isplati duga što također nije prihvaćeno.

Nakon jučerašnje blokade računa javnost je saznala da je ukupan predmetni dug sa kamatama oko 230.000 KM, koji je trenutno onemogućio normalno funkcionisanje Kantonalne bolnice Zenica zbog uskraćene mogućnosti plaćanja redovnih obaveza.

S obzirom da se radi o problemu koji ometa svakodnevno servisiranje zdravstvenih usluga i liječenja velikog broja stanovnika Zeničko-dobojskog kantona, nadležno ministarstvo zdravstva poduzelo je aktivnosti da se pronađe najbrže rješenje u interesu ustanove i građana ZDK.