Sarajevo
101

Osigurano milion KM za nastavak izgradnje Memorijalnog kompleksa Žuč

B. R.
Mirza Selimbegović, Semir Efendić, Omer Osmanović i Emir Dedović (Foto: Općina Novi Grad Sarajevo)
Mirza Selimbegović, Semir Efendić, Omer Osmanović i Emir Dedović (Foto: Općina Novi Grad Sarajevo)
Potpisan je sporazum o sufinansiranju izgradnje Memorijalnog kompleksa Žuč, čime je osigurano milion KM za nastavak izgradnje ovog kompleksa, saopćili su iz Općine Novi Grad Sarajevo.

Sporazum su potpisali načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić (SBiH) i kantonalni ministar za boračka pitanja Omer Osmanović (NiP). Potpisivanju su prisustvovali kantonalni ministar finansija Emir Dedović (SBiH) i predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad Mirza Selimbegović (NiP). Milion KM je osigurao Kanton Sarajevo.

Općina Novi Grad Sarajevo je ranije provela aktivnosti vezane za izgradnju i sanaciju pristupne saobraćajnice, otkup platoa Golog Brda na Žuči, koji je bio, kako su naglasili, vrlo značajan da bi se uopće mogle voditi ove aktivnosti. Istakli su da je otkupljeno 80 dunuma zemljišta kako bi se moglo početi s realizacijom.

Nakon provedenog konkursa i odabranog idejnog rješenja poznatog kao "Krila slobode", izvršeno je projektovanje, izrađen je glavni projekat, provedena javna nabavka i početak radova. Izrađeni su temelji i temeljna ploča za centralni spomenik, jednog velikog monumenta raspona 25 metara i 16 metara visine. Riječ je o arhitektonskom djelu profesora Emira Salihovića.

Efendić: Prostor za najmanje 5.000 ljudi

Efendić je izjavio da je s jednim izvođačem radova raskinut ugovor i da se radi o vrlo kompleksnom objektu za izvođenje. Nakon toga je izabran drugi izvođač i ugovorena je izgradnja spomenika, osigurana su finansijska sredstva.

"Ovo su dodatna sredstva kojima se omogućava nastavak aktivnosti oko samog pristupa spomeniku i platou koji je u projektu nazvan manifestacioni trg. Vrlo je važno da to bude prostor na koji može da se smjesti najmanje 5.000 ljudi. Mi smo imali nekoliko prilika kada je na Golom Brdu bilo više hiljada građana", napomenuo je.

Prema njegovim riječima, zajedno sa centralnim spomenikom "Krila slobode" i prostorom koji podrazumijeva manifestacioni trg, pristupnim saobraćajnicama te parkingom, postojat će uslovi za organizaciju velikih događajana Žuči.

"Za nas ne postoji važnija lokacija, ona je na neki način vezana za tri općine, blizu je granica općina Vogošća i Novo Sarajevo, a poznato je da su odgovornost za brdo Žuč na neki način imale jedinice iz Novog Grada i Novog Sarajeva. U toku odbrane od agresije to je bilo najveće ratište, na kojem je oslobođena najveća teritorija u opkoljenom Sarajevu", dodaje Efendić.

Osmanović: Izdvojit ćemo još značajnija sredstva

Zahvalio se ministru Osmanoviću na podršci ovom projektu od početka, kako izgradnje spomenika, tako i nastavku aktivnosti koje se odnose na ostale sadržaje. Osmanović je kazao da je Memorijalni kompleks Žuč najvažniji spomenik u Kantonu Sarajevo i u državi Bosni i Hercegovini.

"Ne smijemo zaboraviti da su naša dva heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Enver Šehović i Safet Zajko dali život na prostoru Žuči. Oni će u ovom memorijalnom kompleksu imati svoje tačke po projektu, osim brojnih heroja koji će biti obilježeni. Imat ćemo i jedan muzej, a osim ovih million KM, u sljedećoj godini ćemo izdvojiti još značajnija sredstva da nastavimo jednom ubrzanom izgradnjom ovog memorijalnog kompleksa", najavio je.

Osmanović je naglasio da će kompleks prvenstveno biti edukativnog karaktera - da sva djeca Kantona Sarajevo iz 107 škola dolaze, a samim tim imat ćemo, kako je naveo, i turističku priču o takozvanom čudu bosanskog otpora.

Kako su saopćili iz Općine Novi Grad Sarajevo, bitke na Žuči tokom odbrane od agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992-1995.) predstavljaju niz slavnih pobjeda Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) u kojoj su svoje živote dali mnogi građani.

Kao mjesto trajnog pomena i sjećanja na te herojske bitke, Općina Novi Grad Sarajevo je 2018. na Žuči izgradila "Dom oslobodilaca", ulaznu kapiju za Memorijalni kompleks na Golom Brdu.