BiH
0

Osigurano 250.000 eura za nastavak procesa uništavanja viška municije u BiH

Anadolija
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Potpisivanjem ugovora za drugu fazu projekta u iznosu od 250.000 eura dat će bitan doprinos uništavanju preko pet miliona komada municije ručnog naoružanja u Bosni i Hercegovini, a također, sredstva će biti utrošena i za unapređenje znanja odgovarajućeg osoblja u ovoj oblasti u periodu od 2016. do 2017. godine.

Ugovor o dodjeli sredstava potpisali su Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Christian Hellbach, ambasador Savezne Republike Njemačke u prisustvu Borislava Jezeraškića, pomoćnika ministra odbrane/obrane BiH.

U 2015. godini kroz projekat "Urgent Action on Ammunition Destruction in Bosnia and Herzegovina" (EXPLODE+), koji zajednički implementiraju Ministarstvo odbrane/obrane Bosne i Hercegovine i UNDP, uništeno je 5,4 miliona komada municije uz finansijsku pomoć Njemačke i drugih donatora. U Bosni i Hercegovini postoji još oko 21.000 tona zaliha municije, zbog čega je veoma važno da se nastavi podrška procesu uništavanja nestabilne municije. Ova donacija Njemačke Vlade ujedno je i priznanje za napredak koji je Ministarstvo odbrane/obrane BiH ostvarilo u rješavanju viškova naoružanja i municije.

Formiranjem "Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva" 2013. godine uspostavljena je koordinacija domaćih i međunarodnih napora u pogledu uništavanja viška naoružanja i municije. Planiranje i mjerenje napretka se prati u skladu s aktivnostima definisanim tzv. Master planom. Zajedničkom saradnjom Savezne Republike Njemačke, UNDP-a, Evropske unije i drugih međunarodnih partnera, koji djeluju u okviru Master plana u ovoj oblasti, omogućeno je dodatno jačanje napora i kapaciteta BiH u pogledu bržeg i efikasnijeg uništavanja viška municije i oružja.

Usto, Savezna Republika Njemačka još od prošle godine podržava projekat OSCE-a za poboljšanje sigurnosti depoa za municiju "SECUP" s dosadašnjim ukupnim iznosom od 183.000 eura, te će u tu svrhu u 2016. godini staviti na raspolaganje dodatnih 250.000 eura.

Pored ovoga, Njemačka već mnogo godina aktivno djeluje u oblasti humanitarnog deminiranja. Dosad je u te svrhe stavljeno na raspolaganje preko 30 miliona eura.

Inače, do danas je kroz projekat "Uništavanja eksplozivnih ubojitih sredstava i zaostataka rata" ("EXPLODE"), koji finansira Evropska unija, kao i drugi donatori poput Njemačke, u Bosni i Hercegovini uništeno više od 11.000 tona municije i više od 130.000 komada oružja. Također, uz pomoć EXPLODE projekta, Ministarstvo odbrane je povećalo godišnju kvotu uništavanja sa 880 tona 2014. godine na 2.300 tona u 2015. godini. Danas potpisanim projektom će se doprinijeti daljem ubrzanju ovog procesa u naredne dvije godine.