Sjednica Vlade FBiH
0

Osigurano 14 miliona KM za isplatu beneficiranih penzija

Sarajevo-x.com
Na današnjoj sjednici u Mostaru, utvrđen je Nacrt zakona o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u kaznenom postupku.

Njime se utvrđuju posebna pravila postupanja prema djeci koja se nalaze u sukobu sa zakonom, mlađim punoljetnim osobama i djeci koja su žrtve ili svjedoci po kojima su dužni postupati sudovi, tužilaštva, uključujući ovlaštene službene osobe, organi starateljstva, porodice, škole, institucije na svim nivoima društvene zajednice, kao i drugi učesnici uključeni u krivičnu proceduru.

Pojedine cjeline ovog zakona sistematski rješavaju pitanja maloljetničkog prijestupništva, što je omogućeno uključivanjem u Zakon odredbi o materijalnom i o procesnom pravu, o organizaciji sudova, o izvršenju sankcija koje se izriču maloljetnim učioniocima krivičnih djela, kao i dijela koji se odnosi na krivična djela izvršena na štetu djece i maloljetnika.

  Kao podloga pri kreiranju većine rješenja u Nacrtu zakona poslužili su rezultati istraživanja i zaključci Projekta Fonda otvoreno društvo BiH pod nazivom „Mladi u sukobu sa zakonom u svjetlu aktuelnih problema maloljetničkog krivičnog pravosuđa u BiH“. Isto tako, uvažavano je novo krivično zakonodavstvo koje se primjenjuje u Bosni i Hercegovini od 2003. godine. 

Također, Vlada Federacije BiH danas je, na temelju mišljenja Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, razamatrala način vlastitog doprinosa izgradnji nove zgrade Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Zaduženo je Federalno ministarstvo da, u daljem radu na dokumentu koji se odnosi na ovo pitanje, usuglasi obveze i odgovornosti svih sudionika u ovom projektu, prije nego bude ponuđen Vladi na suglasnost.

Inače, izgradnjom nove zgrade Ekonomskog fakulteta bili bi stvoreni uvjeti za vraćanje sadašnje zgrade Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koja ju je, kao prijašnji vlasnik, koristila kao Bogoslovija.

Vlada FBiH danas je donijela odluku da iz tekuće rezerve osigura izdvajanje 14 miliona konvertibilnih maraka za isplatu izuzetnih penzija do kraja 2009. godine.

  U budžetu za 2010. godinu, zaključila je Vlada, bit će ugrađena obveza osiguranja sredstava za 12 mjeseci u ukupnom iznosu od 84 miliona KM.

  Danas je zaključeno i kako će, na temelju precizinih pokazatelja, biti definirano izmirenje obveza na temelju duga spram Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

  Uz to, Vlada je, s ciljem zaštite socijalno najugroženijih kategorija, zatražila od Federalnog zavoda dostavu broja korisnika izuzetnih penzija čije su mjesečne penzije manje od najniže zagarantirane u FBiH.

  Inače, današnja rasprava predstavlja reliziranje zaključka Vlade FBiH sa 122. sjednice, kojim su nadležna federalna ministarstva bila zadužena pripremiti prijedlog načina osiguranja, izvora i visine sredstava za financiranje izuzetnih penzija.