Višemilionski projekt
3

Osiguran novac za nastavak gradnje škole na Šipu u Sarajevu

Klix.ba
Na gradilištu objekta osnovne škole Šip, u ponedjeljak, 3. juna 2019. godine, načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić potpisali su aneks Sporazuma o zajedničkom finansiranju izgradnje ove osnovne škole.

Ovaj višemilionski projekt zajedničkim sredstvima finansiraju Općina Centar i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Kako je riječ o velikoj investiciji projekt se realizira u fazama.

Na ime finansiranja izgradnje objekta osnovne škole na Šipu prema odredbama potpisanog aneksa Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo će iz budžeta za 2019. godinu izdvojiti 500.000 KM, a Općina Centar 1.056.562 KM.

Načelnik Ajnadžić je kazao da je ovo jedan od najvažnijih projekata, koji će unaprijediti kvalitet života građana Mjesne zajednice "Betanija-Šip".

"Ulaganje u obrazovanje nije trošak, već investicija koja se vraća trostruko. Zadovoljni smo sa ovim što vidimo na terenu. U narednih petnaestak dana očekujemo okončanje tenderske procedure za izbor najpovoljnijeg izvođača radova za izgradnju bloka C. Užurbano radimo, a siguran sam da će ova finansijska dinamika Općine i Kantona rezultirati okončanjem radova do kraja naredne godine", naglasio je Ajnadžić.

Ministrica Bogunić je istakla da je krajnji cilj Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo da budžetska sredstva budu ravnomjerno raspoređena na sve obrazovne institucije na području cijelog kantona.

"Potpisivanjem ovog sporazuma obavezali smo se da na ime finansiranja izgradnje škole Općini Centar prebacimo 500.000 KM, a nakon rebalansa budžeta planiramo izdvojiti još milion maraka, a sve sa ciljem da do kraja naredne godine škola bude završena. Pored škole, u ovom objektu će biti smješten i vrtić s obzirom da je jedan od gorućih problema u Kantonu Sarajevo upis djece u predškolske ustanove", istakla je Bogunić.

U dosadašnjem toku izgradnje objekta škole na Šipu, kada je riječ o prvom bloku A u cijelosti su završeni radovi na armirano-betonskoj konstrukciji zajedno sa postavljanjem vanjske PVC stolarije i krovnog pokrova. Na drugom dijelu objekta u bloku B izgrađena je armirano-betonska konstrukcija prizemne etaže gdje je postavljena i PVC stolarija i gdje je planirana izgradnja još jedne etaže.

Na osnovu višegodišnjih zahtjeva stanovnika Šipa radovi na izgradnji ove škole su započeli 2017. godine. Prema anketama koje su provedene na oko 3.800 stanovnika, dobijeni su podaci da će u novu školu biti upisano između 350 i 500 djece.