BiH
0

OSCE zabrinut zbog rješenja o izmještanju romskog naselja Butmir

FENA
Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini informirana je o potpisivanju Protokola o sufinansiranju izmještanja romskog naselja s lokaliteta Butmir na novu lokaciju na Vlakovu između Ministarstva stambenih poslova Kantona Sarajevo i Općine Ilidža.

Misija pozdravlja inicijativu organa vlasti Kantona Sarajevo da dodijele novac u vezi s potrebama smještaja romske zajednice iz naselja Butmir i njihovu spremnost da surađuju s drugim odgovornim činiocima, saopćeno je iz OSCE-a.

Međutim, Misija izražava zabrinutost zbog mogućnosti da ovaj novac bude usmjeren na uređenje lokacije na Vlakovu, gdje se očekuje da će period boravka članova romske zajednice biti samo privremen. OSCE također izražava zabrinutost zbog toga što ni Kanton Sarajevo ni Općina Ilidža nisu odredili, niti predstavili romskoj zajednici bilo kakve mogućnosti konačnog rješenja za izmještanje.

Misija poziva kantonalne i općinske organe vlasti da iznađu održive mogućnosti za stalno rješenje pitanja imovine i stanovanja na način koji će romskoj zajednici omogućiti zaštitu prava korištenja i posjedovanja u mjestu njihovog stanovanja.

Također, poziva organe vlasti da iznađu mogućnost i da uspostave dijalog s romskom zajednicom i njihovim pravnim zastupnicima kako bi se konsenzusom došlo do rješenja koje bi bilo u skladu s međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava koji obavezuju BiH.

Ovaj dugotrajni i bolni problem treba riješiti jednom zauvijek u skladu sa zakonom tako da pripadnici romske zajednice mogu nesmetano uživati svoja osnovna prava. Misija je spremna nastaviti saradnju sa zvaničnicima organa vlasti, donatorima, pripadnicima građanskog društva i drugim nadležnim činiocima na pronalaženju rješenja koje bi bilo u skladu sa standardima zaštite ljudskih prava, za veoma teške probleme smještaja romske zajednice iz Butmira, navodi se u saopćenju OSCE-a.