OSCE zabrinut slabljenjem sistema javnog emitiranja u BiH

A
Anadolija
14.1.2013. u 17:37
1
5
OSCE zabrinut slabljenjem sistema javnog emitiranja u BiH
1
OSCE zabrinut slabljenjem sistema javnog emitiranja u BiH Foto: Anadolija
Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović izrazila je zabrinutost slabljenjem sistema javnog emitiranja u Bosni i Hercegovini uzrokovane podnošenjem amandmana na legislativu koja reguliše javno emitiranje, a koji bi kreirali još jedan javni emiter u BiH, nanoseći time štetu financijskoj održivosti postojećeg sistema javnog emitiranja, saopćeno je iz OSCE-a.
Vijeće ministara BiH je u petak, 11. januara, usvojilo amandmane na Zakon o javnom radio-televizijskom sistemu s ciljem kreiranja dodatnog javnog TV kanala. Ako bude usvojeno u Parlamentarnoj skupštini, ovo bi značilo dodavanje četvrtog javnog emitera jednom postojećem na državnom nivou i dvama emiterima na entitetskom nivou u zemlji sa manje od četiri miliona stanovnika.

"Postojeći sistem javnog emitiranja je već u teškom stanju usljed neprimjenjivanja postojećeg zakonodavstva, kao i zbog loše financijske situacije. Umjesto da stvaraju nove emitere, vlasti bi trebale ojačati nezavisnost i profesionalizam postojećih javnih emitera. Također bi trebale podržati proces digitalizacije sistema javnog emitiranja u BiH kako zemlja ne bi postala analogna crna rupa u središtu Evrope“, rekla je Mijatović.

"Kao što amandmani predviđaju, novi emiter bi služio samo jednoj etničkoj grupi, doprinoseći tako daljnjem segmentiranju društva“, naglasila je Mijatović, dodajući da je bilo koji javni medij dužan da služi svim građanima u zemlji, a ne pojedinačnim etničkim ili drugim grupama građana.

Ona je izjavila da Ministarstvo komunikacija i transporta treba predvoditi reformu sistema javnog emitiranja, te pohvalila napore koje je Ministarstvo uložilo u pokretanje provedbe postojeće legislative, čija se ključna tačka sastoji u osnivanju funkcionalne Korporacije javnih RTV servisa.

"Pozivam vlasti BiH da se fokusiraju na zakonodavnu reformu koja bi ojačala postojeći sistem u skladu sa obavezama koje proizilaze iz članstva u OSCE-u, kao i međunarodnim standardima u oblasti slobode medija“, poručila je Mijatović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: