BiH
18

OSCE upozorava NSRS na prijetnje slobodi izražavanja

Klix.ba
Dunja Mijatović (Foto: OSCE)
Dunja Mijatović (Foto: OSCE)
Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović poslala je danas pismo predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću, upozoravajući da Prijedlog zakona o javnom redu i miru koji je dostavljen na usvajanje za sljedeću sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske može da bude iskorišten za ograničavanje slobode izražavanja na društvenim medijima.

Predstavnica OSCE-a upozorava da izmjene i dopune zakona predstavljaju prijetnju slobodi izražavanja u Bosni i Hercegovini, nudi pravnu pomoć

Prijedlogom zakona o javnom redu i miru proširuje se definicija pojma javno mjesto na društvene medije. Ako ovaj zakon bude usvojen, u skladu sa njegovim članom 7. i članom 8. postat će kažnjivo putem društvenih medija narušavati javni red i mir, isticanjem simbola, slika, crteža ili tekstova nepristojnog, uvredljivog ili uznemiravajućeg sadržaja i drugim nepristojnim ili drskim ponašanjem.

"Konkretno uključujući društvene medije u odredbe ovog zakona, javlja se opasnost da neodređeni termini, kao što su narušavanje javnog reda i mira, i slično, mogu da budu iskorišteni za sankcionisanje i ograničavanje slobode izražavanja", rekla je Mijatović. "To može ostaviti na volju zvaničnicima da tumače šta se smatra uznemiravajućim ili uvredljivim, što može da vodi proizvoljnim ili zloupotrijebljenim optužbama".

Mijatović je rekla da slobodu izražavanja na internetu treba ostaviti tijelima samoregulacije da se njome bave, a da samo u slučajevima podsticanja na nasilje treba razmotriti pravne sankcije kao odgovarajuću mjeru.

Prijedlog zakona je na dnevnom redu sljedeće sjednice Narodne skupštine Republike Srpske koja se održava 3. februara 2015. godine.

"Pozivam poslanike Narodne skupštine da uzmu u obzir efekat ovog zakona na slobodu izražavanja", rekla je Mijatović.

Predstavnica OSCE-a je rekla da bi njena kancelarija bila spremna da pomogne organima vlasti da se izvrši pravna analiza kojom se osigurava da taj zakon bude usklađen sa obavezama koje je BiH preuzela kao država članica OSCE-a i sa međunarodnim standardima slobode izražavanja.

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija prati razvoj događaja u vezi sa medijima u svih 57 država članica OSCE-a. Ona pruža rana upozorenja u vezi sa kršenjima slobode izražavanja i slobode medija i promoviše potpuno poštovanje obaveza koje su preuzele države članice OSCE-a u vezi sa slobodom medija, navodi se u saopćenju za javnost OSCE-a.