BiH
25

Mijatović: Zakon o javnom redu i miru u RS-u je poražavajući

Klix.ba
Dunja Mijatović (Foto: OSCE.org)
Dunja Mijatović (Foto: OSCE.org)
Predstavnica OSCE-a za slobodu medija, Dunja Mijatović, je danas osudila novi zakon koji je usvojen u Republici Srpskoj (Bosna i Hercegovina), kojim objave na društvenim medijima koje remete društveni poredak postaju kažnjive, uprkos njenim ranijim upozorenjima protiv toga

"Novi zakon je poražavajući za slobodu izražavanja i slobodu medija na internetu u Republici Srpskoj", rekla je Mijatović

"Razočarana sam time što je toliko mnogo domaćih i međunarodnih izraza zabrinutosti jednostavno ignorisano. Ovaj novi zakon utire put pravnim ograničenjima slobode izražavanja i slobode medija na internetu", rekla je Mijatović.

"Uključujući društvene medije u odredbe ovog zakona, javlja se opasnost da zvaničnici mogu da protumače neodređene termine kao opravdanje za sankcionisanje i ograničavanje slobodnog protoka informacija i slobode izražavanja na internetu".

U pismu od 27. januara upućenog Nedeljku Čubriloviću, predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske, Mijatović je pozvala poslanike Narodne skupštine da ne usvoje ovaj zakon prije nego što razmotre amandmane koji će da osiguraju da taj zakon nema štetan uticaj na slobodu govora i slobodu medija. Ona je ponudila da pomogne organima vlasti da se izvrši pravna analiza tog zakona i objave preporuke.

Zakon o javnom redu i miru je usvojen na današnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske. U skladu sa njegovim članom 7. i članom 8. postaje kažnjivo putem društvenih medija narušavati javni red i mir, isticanjem simbola, slika, crteža ili tekstova nepristojnog, uvredljivog ili uznemiravajućeg sadržaja i drugim nepristojnim ili drskim ponašanjem.

"Te odredbe mogu da dovedu do autocenzure među korisnicima društvenih medija da bi se zaustavile kritike i drugačiji stavovi, što je neprimjenjivo u jednom demokratskom društvu”, rekla je Mijatović.

"Samo u slučajevima direktnog podsticanja na nasilje su pravne sankcije opravdane, a slobodu izražavanja na internetu treba ostaviti tijelima samoregulacije da se njome bave".