{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OSCE pozdravlja objavu rezultate Evropskog odbora za prevenciju mučenja

F
24.7.2007. u 15:15
0
0
OSCE pozdravlja objavu rezultate Evropskog odbora za prevenciju mučenja
0
OSCE pozdravlja objavu rezultate Evropskog odbora za prevenciju mučenja
Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pozdravila je danas odluku Vijeća ministara BiH da se objave preliminarni rezultati posjete Evropskog odbora za prevenciju mučenja (CPT).
Kako je saopćeno iz OSCE-a, članovi Evropskog odbora boravili su u Bosni i Hercegovini u martu 2007.

Kao dio programa praćenja krivičnih istraga, informacije koje je dobila Misija OSCE-a tokom protekle godine, a koje se podudaraju s nalazima CPT-a, odnose se na ozbiljne optužbe, te na pogrešan tretman osumnjičenih od policije tokom ispitivanja.

U isto vrijeme, u Misiji je uočeno kako ove optužbe koje su iznijeli osumnjičeni nisu istražene od kompetentnih organa vlasti.

Prema tome, Misija OSCE-a posebno ističe izdavanje obavezujućih uputa od entitetskih tužilaca koji se pozivaju na međunarodne standarde ljudskih prava i obavezu predstavnika vlasti u BiH da pokrenu pravovremenu, neovisnu i efikasnu krivičnu istragu u vezi sa zlostavljanjem u svakom slučaju kada osumnjičeni dostavi vjerodostojne optužbe.

Pored toga, Misija OSCE-a želi ponovo naglasiti fundamentalnu važnost slobode od mučenja, kako je to pr?dviđeno odredbama člana 3. Evropske konvencije o ljudskim pravima i nastavit će s praćenjem primjene obavezujućih uputa, koje su izdali nadležni sudski organi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: