{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OSCE pozdravlja objavu rezultate Evropskog odbora za prevenciju mučenja

F
24.7.2007. u 15:15
0
0
OSCE pozdravlja objavu rezultate Evropskog odbora za prevenciju mučenja
0
OSCE pozdravlja objavu rezultate Evropskog odbora za prevenciju mučenja
Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pozdravila je danas odluku Vijeća ministara BiH da se objave preliminarni rezultati posjete Evropskog odbora za prevenciju mučenja (CPT).
Kako je saopćeno iz OSCE-a, članovi Evropskog odbora boravili su u Bosni i Hercegovini u martu 2007.

Kao dio programa praćenja krivičnih istraga, informacije koje je dobila Misija OSCE-a tokom protekle godine, a koje se podudaraju s nalazima CPT-a, odnose se na ozbiljne optužbe, te na pogrešan tretman osumnjičenih od policije tokom ispitivanja.

U isto vrijeme, u Misiji je uočeno kako ove optužbe koje su iznijeli osumnjičeni nisu istražene od kompetentnih organa vlasti.

Prema tome, Misija OSCE-a posebno ističe izdavanje obavezujućih uputa od entitetskih tužilaca koji se pozivaju na međunarodne standarde ljudskih prava i obavezu predstavnika vlasti u BiH da pokrenu pravovremenu, neovisnu i efikasnu krivičnu istragu u vezi sa zlostavljanjem u svakom slučaju kada osumnjičeni dostavi vjerodostojne optužbe.

Pored toga, Misija OSCE-a želi ponovo naglasiti fundamentalnu važnost slobode od mučenja, kako je to pr?dviđeno odredbama člana 3. Evropske konvencije o ljudskim pravima i nastavit će s praćenjem primjene obavezujućih uputa, koje su izdali nadležni sudski organi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: