{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OSCE osuđuje nasilje nad ženama

F
23.11.2011. u 16:05
0
0
OSCE osuđuje nasilje nad ženama
0
OSCE osuđuje nasilje nad ženama
Uoči 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, šef Misije OSCE-a u BiH Fletcher M. Burton osudio je nasilje nad ženama i pozvao na djelotvorniju zaštitu žrtava.
''Nasilje nad ženama povećava nejednakost između muškaraca i žena i mora se posmatrati kao prijetnja sigurnosti. Ono ne samo da narušava ljudska prava, već i sprječava razvoj i smanjuje ljudski kapital u svakoj zemlji'', izjavio je Burton.

''Nasilje u porodici je oblik nasilja nad ženama koje utiče na veliki broj žena u BiH. Ono se mora nedvosmisleno osuditi i žrtve se moraju zaštititi'', dodao je on.

Burton ističe da će Misija OSCE-a nastaviti da pomaže domaćim organima vlasti i civilnom društvu u osiguravanju djelotvorne zaštite žrtava nasilja u porodici te da Misija sarađuje s lokalnim akterima u većem broju gradova u BiH, uključujući Bijeljinu, Foču, Široki Brijeg, Istočno Sarajevo i Livno kako bi se unaprijedila saradnja u odgovoru na nasilje u porodici.

Šef Misije OSCE-a u BiH je dodao da pravosuđe također igra važnu ulogu u efikasnom odgovoru na nasilje u porodici, u skladu s međunarodnim obavezama da se svi oblici kršenja ljudskih prava spriječe, istraže i procesuiraju.

''Krivične sankcije u predmetima nasilja u porodici su često suviše blage, na šta ukazuju i rezultati praćenja koje provodi Misija OSCE-a u BiH. Kazne u takvim slučajevima moraju biti srazmjerne težini djela i pokazivati snažnu osudu ovog oblika nasilja koje utiče na živote mnogih pojedinaca i porodica širom zemlje“, naglasio je Burton.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: