{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


OSCE: Moguće ozbiljno ograničenje pristupa informacijama u BiH

F
6.6.2013. u 11:03
0
3
OSCE: Moguće ozbiljno ograničenje pristupa informacijama u BiH
0
OSCE: Moguće ozbiljno ograničenje pristupa informacijama u BiH
Dunja Mijatović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predstavnica OSCE-a za slobodu medija, Dunja Mijatović, izrazila je zabrinutost da bi predložene izmjene i dopune Zakona o slobodi pristupa informacijama u Bosni i Hercegovini mogle ograničiti pristup informacijama.
"Ove izmjene i dopune mogle bi ozbiljno ograničiti pristup informacijama u Bosni i Hercegovini. Nekoliko predloženih odredaba nije u skladu s međunarodnim standardima koje moraju ispunjavati zakoni o pristupu informacijama", kazala je Mijatović, ponavljajući svoju poruku koju je u pismu dostavila vlastima Bosne i Hercegovine.

Mijatović je navela član 8.2, koji je sadržan u predloženim izmjenama i dopunama, kao član koji je naročito sporan. Ovaj član, kojim bi se, praktično, onemogućio pristup javnosti značajnoj količini informacija, na mnogo je načina direktno u suprotnosti s međunarodnim standardima.

Ove njene primjedbe uslijedile su nakon objave pravne analize predloženih izmjena i dopuna, naručene od strane Ureda OSCE-a za slobodu medija, a koju je obavila Helen Darbishire, direktor programa Access Info Europe i međunarodni ekspert za zakon o slobodi pristupa informacijama. Darbishire je takođe bila član komisije koja je radila na izradi izvornog Zakona BiH o slobodi pristupa informacijama.

"Nadam se da će preporuke, nastale na osnovu ove analize, pomoći u tome da ova država postupi u skladu s obavezama prema OSCE-u i uskladi ovaj zakon s međunarodnim standardima o slobodi pristupa informacijama", kazala je Mijatović.

Ona je izrazila zadovoljstvo aktivnostima koje su nevladine organizacije i civilno društvo do sada poduzeli na učešću u javnim konsultacijama po pitanju nacrta zakona. Izrazila je nadu da će njene primjedbe i preporuke biti uzete u obzir.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: