Danas u Sarajevu
2

OSCE će nastaviti pružati pomoć CIK-u, isključena mogućnost odgađanja općih izbora

Klix.ba
U Sarajevu je danas potpisan Memorandum o razumijevanju između Centralne izborne komisije BiH i Misije Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi u Bosni i Hercegovini.

Memorandum su potpisali Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK BiH i ambasador Jonathan Moore, šef Misije OSCE u BiH.

Potpisivanjem današnjeg Memoranduma Misija OSCE-a u BiH nastavlјa pružati pomoć Centralnoj izbornoj komisiji BiH u pribavlјanju stručnih mišlјenja i stavova relevantnih međunarodnih organizacija (uklјučujući, između ostalih, Venecijansku komisiju Vijeća Evrope i Ured OSCE-a za demokratske institucije i lјudska prava) o svim pitanjima koja su u nadležnosti Centralne izborne komisije BiH.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Memorandum omogućava i provedbu projekata u cilјu unapređenja izbornog procesa kao i unapređenja u domeni ispunjenja ostalih odgovornosti Centralne izborne komisije BiH.

Saradnja Centralne izborne komisije BiH i Misije OSCE-a u BiH faktički postoji sve vrijeme od uspostavlјanja Centralne izborne komisije BiH do danas.

"Opći izbori u Bosni i Hercegovini bit će raspisani u maju 2018. godine i održat će se prve sedmice u oktobru. To je zakonska obaveza, a ukoliko to ne učinimo svi bismo mogli završiti u Tužilaštvu BiH jer bismo kršili zakon", jasno je danas kazala predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) Irena Hadžiabdić.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Ona je na taj način odgovorila na novinarsko pitanje o mogućnosti da se opći izbori naredne godine ne održe zbog najava nekih političara i uvjetovanja raspisivanja izbora izmjenama Izbornog zakona te mogućnosti bojkota izbora jednog od konstitutivnih naroda.

"Ne vidimo nijedan razlog da to ne učinimo. Radi se o direktnim izborima gdje građani neposredno biraju Predsjedništvo BiH, poslanike u državnom i oba entitetska parlamenta te u deset kantonalnih skupština. Nikakvih prepreka neće biti i mi činimo sve da provedemo kvalitetne izbore", kazala je.