BiH
0

OSCE će nastaviti pomagati BiH da razvije istinsku demokratsku vlast

FENA
Šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Douglas Davidson izjavio je danas da pomaganje BiH da razvije istinsku demokratsku vlast, koja neminovno obuhvata i slobodu medija, neovisno sudstvo i aktivno građansko društvo i ugrađeno poštivanje ljudskih prava i vladavine zakona, ostaje i dalje u fokusu rada Misije OSCE-a.

-Vjerujem da ova organizacija može i hoće nastaviti pomagati BiH da postane država u kojoj žive građani koji uživaju jednakost pred zakonom, kao i ista politička, građanska, ekonomska i socijalna prava u multinacionalnom i multireligijskom demokratskom uređenju, izjavio je ambasador Davidson u izvještaju koji je danas prezentiran u Stalnom vijeću OSCE-a u Beču.

U ovom izvještaju ambasador je napomenuo da nije lako postići ove ciljeve jer zahtijevaju stvarnu posvećenost ne samo političkih lidera nego i samih građana ove države.

Davidson je iznio i razloge zabrinutosti za budućnost slobode medija u našoj zemlji, primjećujući da se "iste podjele koje postoje u društvu sve više odražavaju i na medije u državi“.

Naveo je da "pojedini mediji u BiH možda po svojoj prirodi, imaju tendenciju predstavljanja interesa jedne nacionalne grupe ili jedne političke stranke koja predstavlja određenu nacionalnu grupu, a što dovodi do nesveobuhvatnog izvještavanja o aktuelnim temama”.

Šef OSCE misije u BiH primijetio je da je zaživljavanje pravde od izuzetnog značaja za održavanje mira. Ocijenio je da je otvaranje Suda BiH za procesuiranje teških krivičnih djela na temelju odredaba međunarodnih zakona bio jedan od najvažnijih pojedinačnih koraka poduzetih posljednjih godina.

Nažalost, razvoj struktura koje bi to podržavale zaostaje, smatra ambasador Davidson.

Šef Misije OSCE-a u BiH također je primijetio da poticanje i pomaganje odvojenih sistema obrazovanja u BiH da promoviraju osjećaj "državnosti“, kao i veći stepen tolerancije i razumijevanja različitosti drugih ostaje jedno od glavnih nastojanja OSCE-a.

Dodao je da je ovo jedan od težih zadataka, jer, kao i u medijima, "podjele u obrazovanju precizno odražavaju podjele u političkom životu države“.