BiH
179

OSBiH i Dan RS-a: Bivši ministar odbrane BiH Osmić pozvao Izetbegovića da reaguje

Piše: Er. M.
Zekerijah Osmić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zekerijah Osmić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bivši ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić pozvao je Bakira Izetbegovića da kao član Predsjedništva BiH, u skladu sa zakonskim mogućnostima, traži odgovornost osoba u Ministarstvu odbrane BiH koje su odobrile učešće vojnog orkestra Oružanih snaga BiH u obilježavanju neustavnog Dana Republike Srpske.

Osmić je u razgovoru za Klix.ba kazao kako je nedopustivo da bilo ko iz Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH učestvuje u obilježavanju dana koji je neustavan.

"Dok sam bio u Ministarstvu odbrane BiH znali smo davati odobrenja za učešća pripadnika Oružanih snaga BiH kroz tri puka koja su bila vezana za njegovanje tradicija tri naroda. Ujedinjavanjem ministarstava odbrane FBiH i RS-a ostavili smo postojanje tri puka koja su imala zadatak da njeguju tradicije tri naroda", rekao je Osmić.

Ističe da je, kada je u pitanju dan koji ne postoji prema odluci Ustavnog suda BiH, potpuno neprihvatljivo da bilo ko da dozvolu za učešće Oružanih snaga BiH u njegovoj organizaciji.

"Da se ovo desilo u mom mandatu ja to nipošto ne bih odobrio. Način odobravanje ide tako da se primi zahtjev nakon čega načelnik Oružanih snaga BiH ili neko u njegovoj službi primi taj zahtjev i kroz svoju službu provede postupak pa zatim daje mišljenje. Prema tom mišljenju se u ministarstvu ljudi u nadležnim službama i ponašaju", kazao je Osmić.

On je dodao da načelnik Oružanih snaga BiH Anto Jeleč dolazi iz reda hrvatskog naroda, a da su njegovi zamjenici iz reda bošnjačkog i srpskog naroda. S tim u vezi Osmić smatra da je neko od njegovih zamjenika dao pozitivno mišljenje na zahtjev predsjednika RS-a i da je na osnovu takvog mišljenja Ministarstvo odbrane BiH dalo pozitivno mišljenje na učešće.

"To je neprihvatljivo i od načelnika Oružanih snaga, a i od Ministarstva odbrane BiH. Ministrica Marina Pendeš morala je znati za ovo ako je na poslu i ako radi svoj posao. Ukoliko tog dana nije bila na poslu, onda je odobrenje potpisao neko od njenih zamjenika. U tom slučaju njegov potpis ima snagu kao i potpis same ministrice", rekao je Osmić.

Dodao je da postoji samo varijanta da je odobrenje potpisala ministrica Pendeš ili jedan od njena dva zamjenika, odnosno Sead Jusić ili Boris Jerinić.

"Ovdje se radi o kršenju Ustava BiH i slabljenju države. Pozivam Bakira Izetbegovića kao člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA da učini ustavni postupak koji je naložen Predsjedništvu BiH i pozove na odgovornost odgovorne ljude u Ministarstvu odbrane BiH. Podsjećam javnost da je Predsjedništvo BiH vrhovni komandant Oružanih snaga BiH", kazao je Osmić.

Objasnio je da Izetbegović ima zakonske mogućnosti u smislu da ovaj problem stavi kao hitnu tačku na sjednici Predsjedništva BiH koje može donijeti drugačiju odluku.

"U ovakvim stvarima Predsjedništvo BiH može tražiti preispitivanje opravdanosti ovakve odluke. Neka to Izetbegović učini sutra ujutro i neka pokuša učiniti da se to zabrani", rekao je Osmić.

Na kraju je zaključio kako postoje elementi krivične odgovornosti osobe koja je odobrila bilo kakve učešće Oružanih snaga BiH u obilježavanju Dana RS-a.

"U ovom trenutku najveću odgovornost ima Predsjedništvo BiH koje je vrhovni komandant Oružanih snaga BiH. Oni mogu pozvati ministricu ili osobu koja je potpisala to odobrenje da podnesu izvještaj i da takav izvještaj prihvate ili odbiju i zabrane učešće", kazao je Osmić.

Ramiz Salkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ramiz Salkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Sličnog stava je i potpredsjednik entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić koji je za Klix.ba kazao kako svi oni koji ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH trebaju krivično odgovarati.

"Očekujem, ne samo u ovom slučaju, već i u svim slučajevima u kojima imamo kršenja odluka Ustavnog suda BiH da odgovorni odgovaraju za svoje postupke u skladu sa Krivičnim zakonom BiH. Neprihvatljivo je da se pošalju Oružane snage BiH da obilježavaju dan koji duboko vrijeđa Bošnjake i Hrvate u ovom entitetu", kazao je Salkić.

Salkić je rekao da su se svi bh. zvaničnici na početku mandata zarekli da će poštivati Ustav BiH u kojem je jasno pozicionirana uloga Ustavnog suda BiH.

"Evidentno je da ne postoji puna spremnost za poštivanjem odluka Ustavnog suda BiH", rekao je Salkić.