BiH
15

OSA nije prisluškivala građane i zvaničnike Srbije, bit će pokrenuta istraga zbog curenja informacija

Piše: S. H.
Ilustracija
Ilustracija
Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH održala je sjednicu sa članovima ove agencije, na kojoj je razmatrana aktuelna informacija koja je prije nekoliko dana procurila u javnost, o tome da je OSA prisluškivala građane i funkcionere Srbije. Utvrđeno je da nije bilo nikakvog prisluškivanja te da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

Na današnjoj sjednici predstavnika OSA-e i Zajedničke komisije za nadzor nad tom agencijom utvrđeno je da je dokument koji je procurio u javnost o aktivnostima i kontraobavještajnom djelovanju autentičan.

To je za Klix.ba potvrdio član Komisije Sadik Ahmetović.

"Na današnjoj sjenici usvojili smo jednoglasan zaključak na bazi povjerljive dokumentacije da je OSA svoj posao radila u skladu sa zakonom. Ustanovili smo da je dokument koji je procurio u javnost autentičan i da nije bilo nikakve vrste prisluškivanja građana i zvaničnika Srbije, ali ni BiH", kazao je za Klix.ba Ahmetović.

Dodao je da je OSA imala određenu kontraobavještajnu akciju koja je izvršena u skladu sa zakonom.

"Osnovni problem je curenje povjerljivih dokumenata u javnost, zbog čega će OSA sprovesti internu istragu", zaključio je Ahmetović.

Podsjećamo, u kabinet potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića navodno je 16. decembra stigla pošiljka s oznakom "Tajno". Riječ je o dokument pod nazivom "Prijedlog za zavođenje obavještajnog prodora", a čije su metode navodno dio akcije "Ušće" koje su, zapravo, kako stoji u dokumentu, odgovor na obavještajni nastup sigurnosnih službi Srbije prema građanima i institucijama BiH.

Sada se očekuje da Stevandić bude pozvan na razgovor u postupku utvrđivanja curenja informacija u javnost.