BiH
14

Oružani sukobi u Južnom Sudanu, pripadnici bh. misije povučeni u baze UN-a

Piše: J. H.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Južnom Sudanu već nekoliko dana vlada prava ratna atmosfera nakon što je došlo do oružanih sukoba između pristalica različitih političkih frakcija. Pobunjenici su danas otvorili vatru na američki avion i ranili četvoricu vojnika.

U misiji u ovoj zemlji trenutno boravi 25 policajki i policajaca iz BiH. Prema riječima Samira Rizve, pomoćnika ministra sigurnosti BiH za međunarodnu saradnju i evropske integracije, njih 12 nalazi se u ugroženim zonama.

"Najviše ih je u glavnom gradu Jubi dok ih je troje u Boru i Bentiju. Oni su od ponedjeljka povučeni u baze Ujedinjenih nacija, nalaze se na sigurnom i svi su živi i zdravi. Tokom dana je bilo problema u sjevernim gradovima Južnog Sudana gdje je bilo i direktnih napada na baze UN-a", kaže Rizvo za Klix.ba.

Nakon napada, u Jubu je evakuisano dvoje pripadnika bh. misije dok je jedan ostao u gradu Bentija.

"O povlačenju misija odluku donose Ujedinjene nacije, a za sutra je najavljen sastanak Štaba misije sa komandantima svih kontingenata zemalja koje učestvuju u misiji. Neke zemlje koje imaju uslove da to urade su evakuisali neke od pripadnika misija", dodaje naš sagovornik.

Prije dva dana pobunjenici iz Nuera, druge po veličini etničke grupacije u Južnom Sudanu, napali su bazu UN u koju se sklonilo nekoliko hiljada civila.

Portparol UN Farhan Hak izjavio je da je pogoršana situacija u Akobu. On je istakao da će Misija UN u Južnom Sudanu pokušati da izvuče nenaoružano osoblje, dok će sutra iz Malakala poslati pojačanje od 60 vojnika.

U sukobima je do sada poginulo do 500 osoba. Posrednici iz Afričke unije razgovarali su ranije sa predsjednikom Južnog Sudana Salva Kirom, koji je pripadnik etničke grupacije Dinka. Kir je optužio nekadašnjeg zamjenika da je pokrenuo puč, što je on negirao.

UN su izrazile zabrinutost zbog mogućeg izbijanja građanskog rata između Dinka i Nuera. Mirovna misija UN štiti civile u pet gradova, uključujući Jubu, Bor i Bentiju.