Na putu NATO-a
482

Oružane snage BiH kao naličje države: 14 godina čuvaju suverenitet države u mizernim uslovima

S. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Oružane snage BiH formirane su na današnji dan prije 14 godina. Radi se o možda najvećem uspjehu postdejtonske BiH s obzirom na simboličan, ali i njihov praktični značaj.

Vojska BiH formirana je od, do tada entitetskih vojski i to Armije RBiH i HVO-a iz FBiH i Vojske RS-a iz Republike Srpske. Dio su velike reforme odbrambenig sistema, usvajanja Zakona o odbrani koji je definirao i vojno opredjeljenja naše zemlje, a to je NATO.

Vrhovni komandant Oružanim snagama je Predsjedništvo BiH. Naša vojska trenutno ima nešto manje od 10.000 profesionalnih vojnika, nemamo redovno služenje vojnog roka, a uslovi rada su nezavidni.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Analitičari će reći da imamo stručne kadrove, uvježbanu vojsku, koja je izrazito potplaćena te naročito zaostajemo u naoružanju i vojnoj opremi. Godišnje se za vojsku izdvaja oko 290 miliona KM, što je manje od jedan posto BDP-a. Oprema vojnika, hrana i drugi uvjeti su često ispod svakog prosjeka, što je posljednjih nekoliko godina veliki broj vojnika “otjeralo” iz Oružanih snaga.

Političari su skloni reći da je vojska naličje svake države, ponos i zaštitnik suvereniteta. S obzirom na novčana izdvajanja i uslove rada, Oružane snage BiH su aktuelni odraz politike prema tom simbolu države. A trebalo bi biti mnogo bolje.

Ustrojstvo OSBiH je po standardima NATO-a. Imamo tri pješadijske brigade, Brigadu taktičke podrške i onu za zračne snage i protivzračnu odbranu. Brigadama rukovodi Operativna komanda OSBiH u kampu Butmir u Sarajevu, a postoje i tri počasna pješadijska puka ( do maksimalno 50 vojnika), kao tradiciju ratnih formacija Armije RBiH, HVO-a i Vojske RS-a. Oni pak nemaju operativnu funkciju.

Oružane snage BiH vjerovatno su najgore u regiji kada je riječ o opremi i naoružanju. Većinu naoružanja dobili smo donacijama, prije svega Američke vojske i iz drugih izvora. Tako su Amerikanci OSBiH donirali čak 45.000 automatskih pušaka M16. Kada su u pitanju minobacači i haubice stanje je loše, s obzirom na zastarjelost onoga što posjedujemo.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Kada je riječ o tenkovima, tu je nešto bolja situacija zahvaljujući opet donaciji SAD-a.

Borbene avione nemamo, pa se zrakoplovstvo OSBiH svodi na jednu brigadu s transportnim helikopterom s ograničenim borbenim mogućnostima. Stidljivo se najavljuje da će upravo nabavka helikoptera biti prioritet budućeg zabavljanja opreme.

Paradoks je da Oružane snage BiH imaju viška skoro 40.000 komada oružja koje je zastarjelo i koje treba uništiti, a nedostaje nam nove opreme.

Oružane snage BiH u prethodnih 14 godina dokazale su se kao veoma uspješan NATO partner u mirovnim misijama, naročito u Afganistanu, a ocjene sposobnosti naših vojnika koje su ocjenjivali i NATO posmatrači, su izuzetno visoke. Ono što nedostaje državnoj vojsci BiH je novac i bolja oprema, dok svi pokazatelji ukazuju da kadar posjedujemo.