Ispraćeno 60 kadeta
97

Oružane snage BiH ispratile kadete na razne akademije u inostranstvu

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine u Sarajevu je danas svečano ispratilo kadetkinje i kadete Oružanih snaga BiH na vojne akademije u inostranstvu.

Ove godine, buduće časnice i časnici OS BiH upućuju se na vojne školske ustanove u Austriju, Grčku, Hrvatsku, Makedoniju, Srbiju, Tursku i Veliku Britaniju. Svečanoj ceremoniji ispraćaja kadetkinja i kadeta prisustvovali su ministrica obrane BiH Marina Pendeš i nadležni predstavnici MO i OS BiH, predstavnici ambasada zemalja u koje kadeti odlaze, kao i njihove porodice.

"Slanjem kadetkinja i kadeta širom svijeta pokazujemo kako poštujemo tradicije raznolikosti, s ciljem jačanja zajedništva u Bosni i Hercegovini", istaknula je ministrica Pendeš.

"I dalje ćemo predano raditi kako bismo povećali broj pozicija za školovanje mladih na partnerskim vojnim učilištima, što će, uz prijam časnika iz civilstva, te proces napredovanja u karijeri, dovesti do stvaranja održivog i kvalitetnog sustava upravljanja ljudskim potencijalima u Oružanim snaga BiH. Jer upravo su ljudi naš najvrijedniji resurs", zaključila je ministrica Pendeš.

U školskoj 2017./2018. godini MO BiH upućuje 60 kadeta na vojne školske ustanove u inostranstvu. Osam kadeta odlaze na grčku kopnenu vojnu akademiju u Atenu i akademiju za časnike u službama u Solunu; tri kadeta na hrvatsko vojno učilište u Zagreb; pet kadeta na makedonsku kopnenu vojnu akademiju u Skoplju; 11 kadeta je već 13. 08. 2017. godine upućeno na srbijansku kopnenu vojnu akademiju i zrakoplovnu vojnu akademiju u Beograd; 21 kadet odlazi na tursku kopnenu vojnu akademiju u Ankaru i zrakoplovnu vojnu akademiju u Istanbul; dva kadeta na britansko učilište kraljevskog ratnog zrakoplovstva Cranwell, a po prvi put ove godine na vojno učilište u Austriju upućuje se 10 kadeta.

Po dolasku na akademije, kadeti će se pridružiti kolegama koji su upućeni prethodnih godina. MO BiH će tako imati ukupno 139 kadeta OS BiH koji se školuju u ovih sedam zemalja i SAD-u. Po završetku školovanja, OS BiH će dobiti visoko obrazovane i kvalitetne časnike, koji će u budućnosti predstavljati okosnicu časničkog zbora OS BiH.