Profesionalna služba
317

Oružane snage BiH bogatije za 54 oficirke i oficira, najuspješniji Slobodan Vuković

I. Č.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Oružane snage Bosne i Hercegovine bogatije su za 54 oficirke i oficira koji su u profesionalnu vojnu službu primljeni nakon uspješno završene desetomjesečne Osnovne oficirske obuke.

Svečanost dodjele uvjerenja o završenoj Osnovnoj oficirskoj obuci i polaganja zakletve održana je danas u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Potporučnik Slobodan Vuković je proglašen najuspješnijim polaznikom VI klase, dok je najbolje rezultate iz oblasti fizičke spremnosti ostvario potporučnik Kadija Talić.

Zapovjednik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović kazao je da je ovo veliki trenutak, kako za nove potporučnice i potporučnike, tako i za BiH.

"Novi članovi Oružanih snaga obučavani su na prostoru BiH, što potvrđuje da je naša zemlja spremna pružiti obuku u tom segmentu i raditi na usavršavanju svojih vojnika", kazao je Mašović.

Zamjenik ministra odbrane BiH Mijo Krešić je poručio kako je potrebno doprinijeti boljem razvoju vojske i odbrane.

"Pri unapređenju mislim na Zakon o odbrani, Oružanim snagama te poboljšanju uvjeta za naše pripadnike", rekao je Krešić.

Najuspješniji polaznik VI klase Oružanih snaga BiH Slobodan Vuković je kazao da je već šest godina pripadnik Oružanih snaga BiH.

"Nadam se da ćemo znanje moći prenijeti u praksu, ali i na druge", istakao je Vuković.

Ambasador Velike Britanije Matthew Field je kazao da su Oružane snage BiH garant mira u Bosni i Hercegovini.

"Vjerujem da su ovi ljudi spremni da pomognu svim građanima na teritoriji BiH. U tome ćemo im nastaviti pomagati", kazao je Field.

Ambasadi Velike Britanije u Bosni i Hercegovini je uručena zahvalnica na kontinuiranoj podršci koju ova zemlja i njeno predstavništvo daju Oružanim snagama BiH.