BiH
566

Oružane snage BiH bogatije za 193 mlada vojnika, položili zakletve i potpisali ugovore

Piše: M. S.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Danas je u kasarni "Zaim Imamović" u Pazariću obilježen završetak obuke za 193 nova mlada vojnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Vojnici su ovom prilikom položili zakletvu i potpisali ugovore, a proglašeni su i najuspješniji vojnici obuke.

Jedna od njih je vojnikinja Marija Levarda, koja je rekla da su protekla tri mjeseca bila odlična, a da joj se najteže bilo navići na nove ljude i okolinu, te disciplinu kasarne.

Njen kolega Damir Smajić složio se sa njenim iskustvom, a rekao je da mu je cilj sada što bolje napredovanje u službi i karijeri.

"Danas je dan pun ponosa i nevjerice da je sve ovo završilo, duga i teška tri mjeseca su iza nas, ali svemu dođe kraj", rekao je Smajić.

Na ceremoniji je naglašeno da OS BiH od 2008. godine kontinuirano sprovode prijem novih kandidata i podmlađivanje svog kadra radi dostizanja što većih standarda, te da su od tada primili 4200 novih vojnika. Ove godine upriličen je prijem 17. klase kadeta. Od njih 193 koji su uspješno završili obuku, dvadeset je djevojaka.

Zamjenik ministrice odbrane Boris Jerinić rekao je da su OS ovim postale još operativnije.

"Mi dobijamo jednu energiju, mlade ljude koji su stekli određena znanja i vještine ovdje na osnovnoj obuci. Oni će biti upućeni dalje u svoje jedinice gdje će se usavršavati", rekao je Jerinić.

Znanja i vještine koje su usvojili mladi vojnici predstavljaju izgradnju kapaciteta i sposobnosti OS-a koji su im neophodni za sprovođenje misija i zadataka u državi Bosni i Hercegovini, kao i prilikom učešća u NATO i UN-ovim misijama.