BiH
42

Oronula Psihijatrijska bolnica na Sokocu čeka bolje dane

Piše: A. Bijelonja
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Psihijatrijska klinika na Sokocu je počela s radom 1958. godine kao ustanova za zbrinjavanje hronično-duševno oboljelih osoba i bila je u funkciji i za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Danas ova bolnica čeka neke bolje dane, sudeći prema lošem stanju u kojem se nalazi.

Najveći problemi s kojim je danas suočena ova bolnica su finansiranje smještaja duševnih bolesnika i neadekvatni uslovi za boravak. Na klinici je smješteno oko 200 pacijenata iz svih krajeva BiH s akutnom hroničnom patologijom i 50 bolesnika koji su počinili neku vrstu krivičnog djela u stanju neuračunljivosti.

"U Psihijatrijskoj bolnici Sokolac su smješteni pacijenti s težim duševnim oboljenjima. Bolnica organizaciono ima šest odjeljenja, od kojih su dva muška, dva ženska, a svako odjeljenje ima otvoreno (rehabilitaciono) i jedno zatvoreno (akutno) odjeljenje. U sklopu bolnice imamo i dva sudska odjeljenja za forenzičke pacijente kojih je trenutno 50. Radi se o pacijentima koji su duševni bolesnici, ali su u krivičnom postupku i izrečene su im mjere bezbjednosti, što podrazumijeva obavezno čuvanje i liječenje, a po novim mjerama i prisilna hospitalizacija. Sud u postupku se izjašnjava da oni nisu krivično odgovorni i da zbog toga ne mogu izdržavati kaznu zatvore, već se upućuju ovdje na liječenje", kazao je u razgovoru za Klix.ba direktor Psihijatrijske bolnice Sokolac.

U bolnici je trenutno zaposleno 11 ljekara i 51 medicinska sestra koji brinu o pacijentima. Kako kaže direktor, prije rata, u bolnici su bili smješteni pacijenti iz cijele bivše Jugoslavije, a tokom rata i u poslijeratnom periodu, smješteno su pacijenti iz BiH.

Radno-okupaciona terapija u bolnici

"Pacijenti su pod nadzorom 24 sata, a na nivou bolnice imamo i tri psihologa koji obavljaju razgovore s pacijentima. Svake srijede organiziramo terapijsku zajednicu, kada s pacijentima razgovara neuropsihijatar, socijalni radnik, radni terapeut i dvije medicinske sestre. Ustajanje je oko 7 sati, a nakon doručka i kafe, slijedi podjela terapije. Neki pacijenti su angažirani u radnoj terapiji, gdje na različite načine provode vrijeme. S njima, također, kontinuirano rade pedagog-andragog, specijalni pedagog, viši radni terapeut i srednji radni terapeut. Radno-okupaciona terapija za pacijente podrazumijeva muzičku terapiju, vrijeme provedeno u biblioteci, a neke pacijentkinje pletu čarape, pletu i vezu. Većina njih najviše vremena provodi u poslovima zemljoradnje i to ih najviše ispunjava", ističe u razgovoru za naš portal medicinska sestra na muškom rehabilitacionom odjelu, Slavica

Najveća briga za medicinsko osoblje su socijalni slučajevi, koji nemaju porodice i prijatelje i koji su bez ikakvih primanja. Brigu o njima u tom slučaju preuzima socijalni radnik, koji se eventualno izbori za određeni vid finansijske pomoći. Neke pacijente redovno posjećuju članovi porodice, dok s druge strane, ima pacijenata kojima posjeta dođe jednom godišnje. Liječenje u ovoj ustanovi je besplatno uz redovno zdravstveno osiguranje.

Prostorije bolnice neuslovne za boravak pacijenata

Uslovi za boravak u Psihijatrijskoj bolnici Sokolac su vidno neuslovni. Orunuli i neokrečeni zidovi, polufunkcionalni toaleti i sivilo u prostorijama bolnice, prvo je što se može primijetiti. I pored toga što se zaposleni trude udovoljiti svim zahtjevima pacijenata, uslovi smještaja u ovoj ustanovi nisu zadovoljavajući. Osim skučenosti prostora, zgrada restorana ove bolnice već odavno se počela urušavati, a za njenu rekonstrukciju nedostaju sredstva. U bolničkim sobama nedostaju ormari i zidovi su popucali.

Direktor ističe da je obezbjeđen novac za obnovu i rekonstrukciju bolnicu, ali i za dodatne planove.

"Donacijom Švicarske konfederacije obezbjeđen je novac za obnovu bolnice, a završen je i projekat. Sada se treba krenuti u izradu tenderske procedure. Uvijek ima organizacija koje su voljne pomoći ovakvoj ustanovi, a nedavno nas posjetio Caritasa koji je izrazio želju da pomogne. U budućnosti imamo plan praviti odjeljenje za bolesti ovisnosti, što nam je hitno potrebno. Stara zgrada u krugu bolnice je napuštena i u lošem izdanju", dodao je direktor

Psihijatrijska bolnica na Sokocu od 1993. godine, radi u sklopu Kliničkog centra Istočno Sarajevo, a 1998. godine ulazi u koncept i program mreže zaštite mentalnog zdravlja u zajednici. Danas je ovo zdravstvena ustanova na sekundarnom nivou, koja se bavi liječenjem, rehabilitacijom i resocijalizacijom bolesnika s akutnom i hroničnom patologijom.

Edukacija i stručno usavršavanje kadra, kao i njihovo učešće na stručnim skupovima, te teorijsko-praktični rad su kontinuirani, a naši sagovornici ističu da se edukacija vrši dva puta mjesečno. Psihijatrijska klinika služi i kao nastavna baza za studente Medicinskog fakulteta u Foči i Filozofskog fakulteta na Palama.

Problem finansiranja prisutan i danas

Izmjenom Zakona o izvršenju krivičnih sankcija ovoj ustanovi su se nametnuti brojni problemi. U posljednje vrijeme dostavljaju se zahtjevi za smještaj osoba s područja FBiH. Prema prethodnim saznanjima, bolnica trenutno nije u mogućnosti da udovolji tim zahtjevima, iako direktor tvrdi suprotno. Situacija je nastala zbog duga Federalnog ministarstva pravde za liječenje pacijenata iz Federacije koji iznosi oko dva miliona KM.

Za bolje funkcioniranje ove ustanove i adekvatniji smještaj pacijenata, Ministarstvo zdravlja RS-a u saradnji s republičkim Fondom zdravstvenog osiguranja, trebalo da definira budžet za mentalno zdravlje, odredi kapacitete i referentnu ustanovu za liječenje mentalno oboljelih osoba, kao i da uspostavi jedinstveni registar za duševno oboljele osobe u našoj zemlji. U sklopu sistema pružanja usluga mentalnog zdravlja u zajednici, u BiH su otvorene tri zaštićene kuće, a formirano je i nekoliko udruženja korisnika usluga. U posljednjih godinu dana centri za socijalni rad u lokalnim zajednicama počeli su da otvaraju dnevne centre za osobe s problemima mentalnog zdravlja, te dnevne centre za starije osobe.