BiH
2

Dok se zgrada forenzičkog odjeljenja Psihijatrijske bolnice na Sokocu obrušava, Zavod za forenziku zjapi prazan

Piše: A. Bijelonja
Forenzički odjel na Psihijatrijskoj bolnici Sokolac (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Forenzički odjel na Psihijatrijskoj bolnici Sokolac (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na forenzičkom odjeljenju Psihijatrijske bolnice na Sokocu trenutno se nalaze 43 pacijenta, 18 na zatvorenom (akutnom) i 24 na otvorenom (rehabilitacionom) odjeljenju. Zgrada koja se nalazi na Podromaniji kod Sokoca je u veoma lošem stanju, a Zavod za forenzičke pacijente koji se nalazi preko puta, zjapi prazan.

Planirano je da pacijenti iz Psihijatrijske bolnice budu premješteni u zgradu Zavoda za forenzičku psihijatriju. Od tada, ova ustanova se ne bavi djelatnošću kojom bi trebali, a njene prostorije su prazne. Za gradnju ovoga Zavoda, Vlada Švicarske je izdvojila 6,7 miliona KM, a osnovan je odlukom Vlade Republike Srpske kao ustanova tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite, s ciljem adekvatnog smještaja i liječenja lica s mentalnim poteškoćama, koji su počinioci krivičnih djela. Da sve bude lijepo pred očima donatora, 2014. godine je upriličeno je i svečano otvaranje Zavoda.

Psihijatrijska bolnica na Podromaniji kod Sokoca jedina je institucija ovakve vrste na području Bosne i Hercegovine, a preko puta nje nalazi se zgrada Zavoda za forenzičke pacijente, čija djelatnost nikada nije zaživjela. Otvaranjem Zavoda za forenzičku psihijatriju omogućen je smještaj i liječenje pacijentima iz Republike Srpske i FBiH pod jednakim uslovima, što garantuje potpisani sporazum između Savjeta ministara BiH, Republike Srpske, FBiH i Brčko distrikta.

Raspisan naknadni konkurs za prijem medicinskog osoblja u Zavod za forenzičke pacijente

Posjetom ovoj ustanovi zatekli smo direktora Zorana Kosorića, portira i dvije tehničke sekretarice, koji nisu imali vremena govoriti za naš portal. Kratko su nam kazali da Zavod još uvijek nije u funkciji zbog neregularne konkursne procedure. Naime, konkurs za prijem medicinskog osoblja je raspisivan, ali, bezuspješno, jer se nije prijavio stručni kadar.

Trenutno je aktivan drugi konkurs koji je raspisao Zavod za forenzičke pacijente, a u kojem se traži doktor medicine, subspecijalista forenzičke psihijatrije – jedan izvršilac i doktor medicine, specijalista psihijatrije, neuropsihijatrije - 2 izvršioca. Konkurs je otvoren do 22. aprila tekuće godine.

"Prema informacijama dobijenim iz Zavoda za forenzičke pacijente na Sokocu, zbog poteškoća u obezbjeđenju stručnog medicinskog kadra (subspecijalista forenzičke psihijatrije i specijalista psihijatrije ili neuropsihijatrije) nastupio je zastoj i kašnjenje u daljem provođenju planiranih aktivnosti neophodnih za početak rada Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac. Na raspisani konkurs se nisu prijavili potrebni doktori /specijalisti medicine. Zavod čini napore i na dobrom je putu da to pitanje riješi angažiranjem potrebnih kadrova iz drugih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj i okruženju. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a očekuje od rukovodstva da ponovo provede konkursne procedure u što skorijem roku", kazali su za Klix.ba iz Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a.

Zavod nije počeo s radom, a pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, predviđeno je, zavisno od popunjenosti kapaciteta, za pun kapacitet oko 140 zaposlenih. Desetine osuđenika u Bosni i Hercegovini je na slobodi, jer zbog njihovog psihičkog poremećaja nema ustanove gdje bi bili smješteni. U zatvor ne mogu, a oni koji su nekim slučajem zatvoreni zbog toga već naplaćuju odštetu od države.

Počinioci krivičnih djela nerijetko su na ulici

Iz Psihijatrijske bolnici Sokolac prije šest godina je otpušten duševni bolesnik, alkoholičar iz Hlapčevića kod Visokog. Ubio je tri, a teško ranio sedam osoba, među njima i četvero djece. U maju 2008. godine u Gornjoj Lipnici kod Tuzle, počinjeno je šestorostruko ubistvo. Psihički bolesnik je ubio troje komšija u kućama i tri osobe u autobusu. U prvom slučaju pacijent je osuđen na 40 godina zatvora, ali je upravo zbog bolesti ta presuda ukinuta.

Jedan dio ovakvih pacijenata je smješten u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici, a o nekim pacijentima se čak brinu i centri za socijalni rad. Nerijetko ih ima i koji su na ulici, prepušteni zubu vremena. Na forenzičkom odjeljenju Psihijatrijske bolnice na Sokocu su pacijenti iz Republike Srpske, kao i iz Livna, Cazina, Bihaća... Prema riječima direktora Veselina Pećenice, pacijente u zdravstvenu ustanovu procesuira Kantonalni sud koji provodi postupke.

"Ljudi nas svakodnevno zovu, a mi smo limitirani kapacitetom. Na akutnom odjeljenju imamo 24 pacijenta, a na rehabilitacionom 18. Također imamo pacijente koji dolaze iz pritvora i njih po nalogu Suda čuva sudska policija, a bolnica dodatno ima službe obezbjeđenja. U posljednje vrijeme nismo imali većih incidenata, ali se sporadično svakodnevno desi neki manji. U zavisnosti od psihičkih smetnji pacijenata, ovdje se zadržavaju određeni period. Ima ih i koji leže do deset godina i vrlo ih je teško otpustiti. Zavisi to i od činjenice da li iko ima preuzeti skrb nad njima i prihvatiti ih nazad nakon izvršenja određenog krivičnog djela, posebno ako se radi o porodičnim tragedijama“, izjavio je za Klix.ba direktor bolnice.

Iz Psihijatrijske bolnice na Sokocu su nam kazali da im Zavoda svakodnevno obećavaju kako će pacijenti biti premješteni, jer su njihove prostorije, vidno neuslovne za boravak. Kada će doći do realizacije ovoga plana, niko nema odgovor.