BiH
0

Oronula "olimpijska" zgrada na Dobrinji, Vučko pamti bolja vremena

FENA
Foto: Fena
Foto: Fena
Sarajevsko naselje Dobrinja izgrađeno je, po tadašnjim najsavremenijim standarima, uoči Zimskih olimpijskih igara koje su u glavnom gradu BiH održane 1984. godine.

Za tri decenije puno toga se promijenilo. Nekada "olimpijski" prepoznatljive zgrade danas imaju oronule i uništene fasade koje su opasnost za prolaznike.

Jedna od takvih je i zgrada na čijoj fasadi je, kada je sagrađena, naslikan Vučko - maskota ZOI '84. U toj zgradi su u vrijeme Olimpijade bili smješteni strani novinari.

Danas je zgrada oronula, fasada ispucala i oštećenja s upozoravajućim natpisom o obrušavanju.

Doduše jedna polovina fasade ove zgrade je prije nekoliko godina obnovljena. Stanari nisu nikad dobili odgovor zbog čega nije obnovljena kompletna fasada.

Naredne godine Sarajevo će obilježiti 30 godina od održavanja ZOI 84. Jedan od simbola Olimpijade, zgrada s Vučkom u centru sarajevskog naselja Dobrinja pamti i bolja vremena.

Danas je to jedan od posljednjih autentičnih simbola ZOI 84. Hoće li 30. rođendan dočekati u znaku nebrige i zaborava?

Vučko, mali vuk kojeg je dizajnirao Slovenac Jože Trobec bio je maskota Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Imao je raširene prste u obliku slova V (simbol pobjede), a prepoznatljiv je bio i po crvenom šalu oko vrata i skijama u šapama. Vučko se u februaru 1984. godine mogao sresti na svakom koraku, a na televiziji se pojavljivao na sankama, skijama i klizaljkama pjevajući "Sarajevooooo". Glas mu je pozajmila najveća zvijezda Balkana Zdravko Čolić.