Sindikat željezničara
0

Organiziranje obilježavanja historijskog datuma

FENA
Povodom 15. aprila Dana željezničara BiH, Upravni odbor Samostalnog sindikata željezničkih radnika BiH pozivao je sve sindikalne organizacije u sastavu tog sindikata, kao i sve zaposlene na Željeznicama FBiH da u skladu sa svojim mogućnostima organizuju obilježavanje ovog historijskog datuma za sve željezničare u Bosni i Hercegovini.

Dan željezničara ustanovljen je 1950. godine, a povod je bio generalni štrajk željezničara tadašnje Kraljevine Jugoslavije, kojim su u noći između 15 i 16. aprila 1920. godine zaustavili u potpunosti željeznički saobraćaj.

Najveću cijenu ovog štrajka platili su željezničari iz BiH jer ih je više od 200 otpušteno sa posla uz policijsku torturu.

"Nažalost, kao da se istorija ponavlja, jer zbog krajnje nebrige organa vlasti na svim nivoima u BiH, željezničari su i danas ponovo prisiljeni da zbog teškog položaja u kome se nalaze, zakazuju štrajkove, isto kao što su tada naše kolege organizovale i održale štrajk tražeći svoja prava", navodi se u saopćenju Samostalnog sindikata željezničkih radnika BiH.

U 2010. godini, kako se dodaje, željezničari su ponovo dovedeni u položaj da se štrajkom bore za plaće, materijalne troškove, uslove rada i da sačuvaju radna mjesta.