Podrška ekonomiji
69

Organizatori "Time Out Markale" bore se za nastavak druženja: Naš cilj je promocija Sarajeva

Piše: Dž. L.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Nakon što je druženje "Time Out Markale" prošle subote otkazano zbog molbe Općine Stari Grad da se obustave bilo kakve aktivnosti na pijaci nakon pojedinih kritika javnosti da se ovakvi događaji ne trebaju održavati na mjestu masakra, organizatori ovog projekta otkrivaju nam kako druženja na Markalama nisu trajno zaustavljena.

Kako saznajemo, organizatori događaja razgovarali su s predstavnicima Službe za privredu Općine Stari Grad koji su tražili da im što prije pošalju dopis o cjelokupnom konceptu "Time Out Markale" druženja, načinu rada, dugoročnim ciljevima, prednostima, ulogom projekta u lokalnom razvoju te sličnim detaljima.

"Planiramo danas poslati dopis u Kabinet načelnika Općine Stari Grad Sarajevo gospodina Ibrahima Hadžibajrića i nadamo se da će ga pročitati što prije te prepoznati važnost i potencijal koji ovaj projekt posjeduje u kontekstu slanja jedne optimističnije slike grada, jer primarni cilj druženja 'Time Out Markale' je upravo promocija pozitivnih vrijednosti i podrška razvoju lokalne ekonomije", govore nam organizatori.

Organizatori pozivaju sve koji prate njihov rad da, ukoliko njihov projekt smatraju vrijednim ovog grada, svoje mišljenje podijele s predstavnicima Općine Stari Grad putem maila [email protected] s naglaskom na Sektor za privredu ili pozivom na broj +38733282300.

"I sami smo iznenađeni dopisom za otkazivanje petog druženja 'Time Out Markale', jer ni na jednom dosadašnjem druženju nismo dobili nikakve pritužbe i prigovore. Ono što smatramo važnim za istaknuti u sklopu primanja ove obavijesti je činjenica da smo u inicijalnoj fazi realizacije 'Time Out Markale', to jest prije početka prvog druženja koje je održano u subotu, 7. jula 2018., više puta posjetili prostoriju koja je istaknuta na obavijesti koju smo primili, Službu za privredu Općine Stari Grad, s ciljem raspitivanja o uslovima koji su potrebni za održavanje ovakvog događaja. Nažalost, nismo uspjeli dobiti kredibilne smjernice koje bi vrlo vjerovatno olakšale razvoj ove situacije i budućih druženja 'Time Out Markale'", ističu organizatori.

Iako je bilo pojedinaca koji su negodovali zbog održavanja ovog druženja na Markalama, prema mišljenju mnogih, "Time Out Markale" predstavlja priliku da se istovremeno doprinese promociji Sarajeva.

Organizatori naglašavaju kako ovaj projekt predstavlja podršku razvoju lokalne ekonomije u vidu predstavljanja bh. ugostitelja velikom broju posjetilaca.

"Posljednje četiri subote, na osnovu fotografija i videosnimaka sa samog druženja, može se zaključiti da su dosadašnja druženja 'Time Out Markale' privukla veliki broj porodica, djece, mladih, turista te građana starije životne dobi, sve s ciljem slanja pozitivne poruke. Do sada smo više puta isticali kako ni na koji način ne zanemarujemo važnost i posebnost koju prostor pijace Markale znači Sarajevu. Žao nam je ukoliko postoje pojedinci koje smo možda uvrijedili ovim projektom jer je moguće da su naše namjere pogrešno protumačene. Na dosadašnja četiri druženja zajedno smo pokazali da je Sarajevo, uprkos svemu što je prošlo, grad ljubavi, zajedništva, grad koji se sjeća, a istovremeno korača naprijed uz dužno poštovanje prema prošlosti koju ovaj grad čini uistinu posebnim i snažnim", istakli su organizatori.

Također dodaju kako nijednim druženjem "Time Out Markale" nisu željeli umanjiti činjenicu da ovaj prostor predstavlja mjesto stradanja 110 i ranjavanja 234 civila u dva masakra.

"Od same zamisli ovog projekta smo uzeli u obzir važnost ovog prostora te smo posljednje održano druženje počeli čitanjem teksta o važnosti i posebnosti prostora na kojem se nalazimo s ciljem upoznavanja posjetilaca o ovoj temi, praćeno polaganjem cvijeća na spomenik i minutom šutnje iz poštovanja prema svima koji, nažalost, nisu danas s nama. Ovi momenti protkani dubokim poštovanjem bi postali sastavni dio svakog narednog druženja. Također, za vrijeme ovog dešavanja bismo pored spomenika na adekvatno mjesto postavili taj isti tekst kako bi se posjetioci u svakom trenutku mogli bolje upoznati o važnosti ovog prostora ukoliko se odluče da nas posjete", dodaju organizatori.

Organizatori nastavljaju aktivno raditi na tome da u što kraćem vremenskom roku dođu do rješenja koje će biti povoljno kako za posjetioce ovog događaja, tako i za sam razvoj projekta "Time Out Markale" i Općine Stari Grad Sarajevo.