BiH
59

Organizatori festivala Futurea: Volonteri Holandije i BiH ujedinit će se za osmijeh bh. djece

Piše: M. N.
Anee Cosse i William Bos
Fondacija Out of Area nakon višegodišnjeg učešća na Kids Festivalu pokreće novi festival za djecu pod nazivom Futurea. Ovaj festival ima za cilj da zabavi i educira djecu te da im pruži dan bez brige i pun radosti. Kreatori festivala su Anee Cosse, direktorica Out of Area fondacije i William Bos, vođa projekta Futurea.

Da bi djeca imali dane iz snova pobrinut će se vrijedni tim volontera koji već rade na pripremi festivala.

"Organizacioni tim čini 10 volontera koji su zaduženi za pripremu festivala. Nekoliko osoba koje su godinama radile na Kids Festivalu postale su dio festivala Futurea i pomažu organizacionom timu svojim dugogodišnjim iskustvom rada na festivalima. Tu je i grupa koju čini 16 graditelja, koji će sklapati i rasklapati festivalske sadržaje svaki dan. Holandski volonteri uložit će svoje vrijeme i vlastiti novac kako bi došli u BiH i podijelili s djecom svoje iskustvo i strah prema stvarima koje vole. Oni će organizovati sve radionice", kazali su za Klix.ba Cosse i Bos.

Dan bez brige

Ove godine djeca će imati priliku da rade u radionici s bendom bubnjara-perkusionista, face painting, Malu Sirenu i sl. Organizatori očekuje da će im se u ovoj volonterskoj akciji pridružiti i mladi iz Mostara, Konjica, Fojnice i Zenice, a pomaže im i njihov partner CCPA. Svi imaju isti cilj - usrećiti djecu.

"Out of Area fondacija ima za cilj da napravi jedinstven doprinos dobrobiti i uvjetima života djece, mladih i starijih osoba u bivšoj Jugoslaviji, onih koji spadaju u ranjive kategorije na bilo koji način i ovise o pomoći drugih. Futurea festival je jedan od projekata fondacije Out of Area. Misija festivala za djecu Futurea je organizovati dan bez brige ispunjen zabavom i edukativnim stvarima za svu djecu BiH. A ovaj put mi dolazimo djeci direktno u gradove! Sve škole, vrtići i porodice su dobrodošli da posjete festival koji će im doći u komšiluk. Već smo počeli i sa pregovorima za 2017. godinu, gdje ćemo doći u posjetu i nekim novim gradovima u BiH", rekali su nam Cosse i Bos.

Fondacija Out of Area bila je dio Kid's Festivala koji se već godinama realizuje u BiH. Od ove godine, fondacija ide sama s Futureom. Kao jedan od razloga navode taj što je svrha doći do što većeg broja djece.

"Od 2001. godine 'Igre bez granica' bila je jedna od osnovnih komponenti godišnjeg programa Fondacije Out of Area. S grupom od šezdeset osoba u jednoj sedmici bismo posjetili tri različite lokacije. Tri godine nakon 'Igre bez granica' smo preimenovali u Summer Party (Ljetna zabava). Kao dodatak sportu i zabavi ponudili smo i različite edukativne i kreativne radionice. To se pokazalo izuzetno uspješnim. U 2005. godini smo došli u kontakt sa ViaKult-om, bh. organizacijom koja svake godine organizuje Kid’s Festival u Sarajevu. Odlučili smo se za saradnju", prisjetili su se početka saradenje s Kid's festivalom.

Doći do većeg broja djece

Od 2005. godine Kid's festival je konstantno rastao i bio je organizovan unutar Olimpijske dvorane Zetra gdje je vrhunac posjete znao biti i više od 40.000 djece iz cijele BiH. No, od 2012. godine broj djece koja dolaze na festival počeo se je smanjivati. Razlog je, kako su rekli Cosse i Bos, smanjenje budžeta za finansiranje prevoza djece.

"Godine 2015. Kids Festival je prešao u dosta manji prostor - Dom Mladih i plato Skenderije. To je i godina sa najmanjim brojem autobusa koji su došli u posjetu festivalu. Nakon završetka ovog festivala fondacija Out of Area je predložila da se sponzorski novac usmjeri više prema dolasku i djece iz drugih gradova. ViaKult je odgovorio da za takvo što nema razloga i planirali su da nastave da organizuju festival u dosta manjem obimu poput festivala iz 2012. Svrha fondacije Out of Area jeste doći do što većeg broja djece, stoga smo se odlučili krenuti u drugom pravcu", kazali su organizatori Futurea.

Cosse i Bos se već godinama druže s djecom iz BiH i s njima su doživjeli brojne dirljive trenutke.

"Mogli bismo knjigu napisati o svim dirljivim momentima tokom proteklih 14 godina koliko djelujemo u BiH. Djeca BiH su veoma otvorena, spontana i uglavnom nisu razmažena. Tokom naših projekata djeca su uvijek prepuna entuzijazma. Često nam djeca na kraju projekta posvete neku poemu u znak zahvale, ili pjesmu, ili čak i ples. Završetak projekta je za nas uvijek najemotivniji dio. Tokom trajanja projekta kreiramo životna prijateljstva. Stoga svaki završetak bude prepun suza, sa obje strane. Svakako neki od najdirljivijih momenata su oni koje provedemo sa djecom iz institucija. Osmijeh koje ti dijete pokloni već nakon što mu samo pružiš ruku, ti maleni dragocjeni detalji i momenti su uvijek izuzetno posebni za nas", rekli su iz Futura-e.

Četiri svijeta i brojne radionice

I ove godine družit će se s djecom s poteškoćama u razvoju jer je inkluzija bitan segment ovog festivala. Ove godine, prvi dan festivala Future bit će organizovan na zemljištu Zavoda Drin u Fojnici.

Ovogodišnji festival će biti podijeljen na četiri svijeta (Svijet sporta, Svijet mladih, Svijet mašte i magije i Svijet okeana), od kojih će svaki imati drugačiju temu. Svaki od četiri svijeta će sadržavati drugačije radionice za djecu koje će odgovarati svijetu u koji ulaze.

"UN-ova Konvencija o pravima djeteta naglašava da svako dijete ima pravo na ljubav, zaštitu, brigu, pravo da misli, odlučuje i pravo na druženje. Pravo na igru i iskustvo spadaju u osnovna prava djeteta. Mi organizujemo festival koji je otvoren za svu djecu bez obzira na njihovo porijeklo ili pripadnost. Osiguravamo im prostor specijalno kreiran za njih gdje nam se mogu pridružiti u zabavi i igri, te biti bezbrižni i sretni", rekli su Cosse i Bos.

Kao što su to činili i prethodnih godina na Kids Festival i ovaj put će organizovati veliku predstavu/šou na kraju svakog dana, u svakom od gradova koje će posjetiti. Za ovu godinu sa sobom nose pokretnu binu koja će biti smještena u središtu, između četiri navedena svijeta, što će biti i centralni događaj nakon završetka radionica.  

"Dolazimo sa klovnovima, uličnim teatrom, našim ljubimcem Nadom velikim umiljatim psom i mnogim drugim likovima. Nadamo se posjeti što većeg broja djece, pedagoga, učitelja, nastavnika i roditelja sa kojima ćemo podijelit zabavu koju im donosimo. Očekujemo uspješnu saradnju sa našim saradnicima i pokroviteljima. Već planiramo festival za iduću godinu koji će trajati četiri dana ponovo u četiri različita bh. grada", kazali su Cosse i Bos.

Festival počinje 28. maja u Fojnici na otvorenom prostoru Zavoda Drin, zatim se 30. maja seli u centar Zenice, dan poslije su u Mostaru u prostorijama Univerziteta Džemal Bijedić, a 1. juna su u Konjicu na fudbalskom stadionu.

Više informacija o novom dječijem festivalu Futurea potražite na zvaničnoj web i Facebook stranici, te Twitteru.