Selektivan pristup
87

Organizator Bh. povorke o Karić: Problematično je što SDP nije uskladio principe na papiru sa praksom

S. M.
Mirza Haličević
Mirza Haličević
Član Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa Mirza Haličević povodom odbijanja gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić da osvjetli Vijećnicu duginim bojama rekao je da će tražiti odgovor od nje, zašto oni nisu odgovarajući i zašto im nije mjesto na Vijećnici.

"Gradonačelnica je rekla ne, mislim da je to vrlo problematičan stav budući da je Vijećnica služila za oslikavanje komercijalnih kompanija, klubova, događaja. Poruka je jasna: Selektivno se biraju događaji koji će biti prikazani na zidu Vijećnice. Ovo nije prvi put da nemamo od nje pruženu ruku", rekao je.

Dodao je da su zatražili zvaničnu odluku od gradonačelnicu, da bi im bilo jasno zašto je donesena.

Kritikovao je i SDP BiH koji je trenutno na vlasti u FBiH zbog toga što na papiru imaju jasno propisano poštivanje LGBT prava, ali ipak nisu željeli reagovati ni jednom jedinom riječi, a kamoli pružiti podršku.

"Problematično je što na nivou SDP-a postoje principi i vrijednosti zalaganja protiv homofobije, ali to očigledno nije usaglašeno sa praksom. Postoji nekoliko pojedinaca koji su izrazili svoju podršku, međutim ono što izostaje je zvaničan stav ove stranke. U ovom slučaju gradonačelnica konkretno dolazi iz te stranke", kazao je.