{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Organizacije civilnog društva potpisale Deklaraciju o Srebrenici

A
13.7.2012. u 12:39
3
Organizacije civilnog društva potpisale Deklaraciju o Srebrenici
3
Organizacije civilnog društva potpisale Deklaraciju o Srebrenici
Šesnaest organizacija civilnog društva u Srebrenici potpisalo je Deklaraciju organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini o zaštiti ljudskih prava građana i građanki općine Srebrenice,
Deklaracijom pozivaju organizacije civilnog društva i institucije Bosne i Hercegovine, institucije entiteta i međunarodne organizacije, da se uključe u zaštitu ljudskih prava građana i građanki općine Srebrenica, koja su ozbiljno narušena u procesu prijavljivanje prebivališta i izdavanja ličnih dokumenata.

Ove organizacije pozvale su Predsjedništvo BiH da snažno reagira na pokušaje ograničavanja slobode kretanja građanima Srebrenice, a instituciju ombudsmena BiH da se aktivno uključi i javno očituje o prijavljenim slučajevima kršenja ljudskih prava u Srebrenici.

Od Ureda visokog predstavnika u BiH zatraženo je da "iskoristi svoje ovlasti i osigura pravovremenu registeraciju povratnika u Srebrenicu kako usporavanje procesa prijavljivanja ne bi imalo posljedice na lokalne izbore".

Potpisinici Deklaracije, kako su istakli, očekuju od vlasti u RS-u da svoje nadležnosti provode u skladu sa ustavom i zakonima BiH. Od MUP-a RS traži se temeljita istraga o radu službenih lica za koje se sumnja da su zloupotrijebili ovlasti te djelovali u smjeru ograničavanja i kršenja ljudskih prava u Srebrenici.

NVO insistiraju na učešću međunarodnih predstavnika u nadgledanju procesa registracije birača. Na kraju Deklaracije pozvane su sve organizacije civilnog društva da joj se priključe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: