{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Organizacije civilnog društva potpisale Deklaraciju o Srebrenici

A
13.7.2012. u 12:39
3
Organizacije civilnog društva potpisale Deklaraciju o Srebrenici
3
Organizacije civilnog društva potpisale Deklaraciju o Srebrenici
Šesnaest organizacija civilnog društva u Srebrenici potpisalo je Deklaraciju organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini o zaštiti ljudskih prava građana i građanki općine Srebrenice,
Deklaracijom pozivaju organizacije civilnog društva i institucije Bosne i Hercegovine, institucije entiteta i međunarodne organizacije, da se uključe u zaštitu ljudskih prava građana i građanki općine Srebrenica, koja su ozbiljno narušena u procesu prijavljivanje prebivališta i izdavanja ličnih dokumenata.

Ove organizacije pozvale su Predsjedništvo BiH da snažno reagira na pokušaje ograničavanja slobode kretanja građanima Srebrenice, a instituciju ombudsmena BiH da se aktivno uključi i javno očituje o prijavljenim slučajevima kršenja ljudskih prava u Srebrenici.

Od Ureda visokog predstavnika u BiH zatraženo je da "iskoristi svoje ovlasti i osigura pravovremenu registeraciju povratnika u Srebrenicu kako usporavanje procesa prijavljivanja ne bi imalo posljedice na lokalne izbore".

Potpisinici Deklaracije, kako su istakli, očekuju od vlasti u RS-u da svoje nadležnosti provode u skladu sa ustavom i zakonima BiH. Od MUP-a RS traži se temeljita istraga o radu službenih lica za koje se sumnja da su zloupotrijebili ovlasti te djelovali u smjeru ograničavanja i kršenja ljudskih prava u Srebrenici.

NVO insistiraju na učešću međunarodnih predstavnika u nadgledanju procesa registracije birača. Na kraju Deklaracije pozvane su sve organizacije civilnog društva da joj se priključe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: