Velika provokacija
4

Organizacija kojoj je zabranjen skup u Sarajevu poziva građane RS-a da izađu na entitetsku liniju

G. M.
Đorđe Radanović (Foto: RTRS)
Đorđe Radanović (Foto: RTRS)
Predsjednik organizacije Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović pozvao je građane Republike Srpske da sutra u 18 sati dođu na entitesku liniju na "mirno okupljanje za odbranu RS-a".
Podsjetimo da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo odgovorilo je negativno na zahtjev ove organizacije za održavanjem protesta u petak u znak podrške Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću zbog optužnice Tužilaštva BiH. Skup je trebao biti održan ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH.

"Pozivam građane koji će krenuti iz naše Krajine da zajedno sa Dobojlijama i ljudima iz Posavine izađu na granicu sa Federacijom u Doboju. Da naš narod Semberije i Majevice to uradi u opštini Lopare na granicu koja se nalazi na magistralnom putu M18 između Priboja i Tuzle. Mi iz Podrinja, Birča i Sarajevsko-romanijske regije ćemo se okupiti ovdje u Istočnom Sarajevu, a narod Hercegovine će blokiratu granicu na putu Nevesinje-Mostar", rekao je Radanović za RTRS, pogrešno nazivajući liniju između entiteta "granicom", iako ona to nije.

Ova organizacija je, kako je rekao, sutrašnjim skupom samo željela jedno, "a to je da omogući Srbima da iznesu svoj ljudski stav i svoju ljudsku i građansku brigu zbog nepoštovanja i nepostojanja prava i pravde tamo gdje bi je trebalo biti najviše, a to je u pravosudnim institucijama". Sada je, tvrdi, svima jasno "da se te institucije mogu samo proglasiti za takozvane pravosudne institucije".

Radanović kaže da nakon što su dobili nemoguće uslove koje su se trudili da ispune, MUP Kantona Sarajevo je odbio da izda odobrenje za održavanje skupa.

"A nakon što smo jasno rekli da od njega ne odustajemo jer od samog početka nismo ni računali da će nam bilo ko iz Federacije pružiti bilo kakvu zaštitu, jutros smo od strane domaćih i jedne strane bezbjednosne agencije dobili upozorenje da su se isti oni koji su zabranili naš skup, umjesto da ga obezbjeđuju uključili u pripreme za nerede i napad na Srbe okupljene ispred tzv. pravosudnih institucija", rekao je Radanović.

Kaže da mu je žao što će ih sve razočarati, ali i dalje ne odustaju od skupa.

"Zbog toga pozivam naše ljude iz cijele Republike Srpske da realizuju svoj plan dolaska na ovaj skup tako što će doći u 18 sati do granice između Republike Srpske i susjedne Federacije i na samoj granici održati mirnu obustavu saobraćaja u trajanju od 30 minuta. Mislim da je ovo dobar način da svima pokažemo da za razliku od ostatka BiH ovdje postoji Republika Srpska u kojoj se poštuju prava naroda na izražavanje stava, kao i da postoji zajednica u kojoj Srbi i svi koji poštuju zakone mogu da žive slobodno", istakao je Radanović.